Foto/ Organizovan svečani doček pripadnika FUP-a uhapšenih u akciji “Black Tie 2”, dočekao ih ministar Ramo Isak

Nakon što je Sud Bosne i Hercegovine pustio na slobodu V.d. direktora FUP-a Vahidina Munjić i policijske službenike Senada Kadića, Adina Ćatića, Emira Druškića za njih je Ramo Isak, federalni ministar unutrašnjih poslova organizirao svečani doček ispred prostorija ove institucije.

Isak je na svom instagram nalogu uz priloženi video napisao:

Šta ćete sada ‘drage’ kolegice i kolege, šta ćete sada da nam pakujete, pravde i Boga ima zamislite se malo”, stoji u opisu vide koji je podijelo Isak.

Vrijedi naglasiti da nepostojanje osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo ujedno ne znači da krivično djelo zaista ne postoji, nego da tužilac nije uspio uvjeriti sudije u svoje sumnje i dokaze.

To ne mora značiti da je istraga u njihovom slučaju završena, niti da je nastavljena, a o svemu se treba očitovati Tužilaštvo BiH.

Oglasio se Sud BiH, ovo su detalji odluka o uhapšenima u akciji “Black Tie 2”

Sud Bosne i Hercegovine je u predmetu Zlatko Ibrišimović i drugi, poznat u javnosti kao predmet “Black Tie 2”, prihvatio prijedlog Tužilaštva Bosne i Hercegovine od 24.4.2024. i donio rješenje kojim je prema osumnjičenicima Adnanu Smajloviću, Sančezu Jukiću i Aidi Halać određena mjera pritvora koja po ovom rješenju može trajati najduže mjesec dana.

Istim rješenjem je odbijen, kao neutemeljen, prijedlog Tužilaštva BiH od 24.4.2024. za određivanje mjere pritvora osumnjičenicima Adnanu Smajloviću, Sančezu Jukiću, Aidi Halać, iz posebnog pritvorskog razloga propisanog članlom 132. stavak 1. tačka c) ZKPBiH.

Istim rješenjem se odbija kao neutemeljen prijedlog Tužilaštva BiH od 24.4.2024. za određivanje mjere pritvora osumnjičenicima Mustafi Selmanoviću, Vahidinu Munjiću, Senadu Kadiću, Adinu Ćatiću, Emiru Druškiću, Seadu Preljeviću, Davoru Curlu i Edinu Kačaru, koji se puštaju na slobodu, navode iz Suda BiH.

Nadalje, istim rješenjem se odbija kao neutemeljen prijedlog Tužiteljstva BiH od 24.4.2024. za određivanje mjere pritvora osumnjičenicima Tariku Zuloviću, Harisu Behramu, Mirsad Skopaku, Maku Šemšiću, Elmiru Sariću, Smailu Šikalo i Gordanu Memiji koji se puštaju na slobodu odmah, te se istovremeno istim osumnjičenicima izriču mjere zabrane i to zabrana putovanja osumnjičeniku Gordanu Memiji, zabrana sastajanja s određenim osobama osumnjičenicima Tariku Zuloviću, Harisu Behramu, Mirsadu Skopaku, Maku Šemšiću, Elmiru Sariću, Smailu Šikalu i Gordanu Memiji.

Izrečene mjere zabrane će trajati dok za istima postoji potreba, a opravdanost ovih mjera zabrane će se kontrolirati svaka dva mjeseca.

U skladu sa člankom 126.b) stavak 3. ZKPBiH, osumnjičenici Tarik Zulović, Haris Behram, Mirsad Skopak, Mak Šemšić, Elmir Sarić, Smail Šikalo i Gordan Memija se posebno upozoravaju da im se može odrediti mjera pritvora ukoliko ne budu postupali sukladno s mjerama izrečenim ovim rješenjem. Žalba protiv ovog rješenja ne zadržava njegovo izvršenje“, navode iz Suda BiH.

Navedene osobe su osumnjičene za počinjenje krivičnog djela organizirani kriminal iz članka 250. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine i pranje novca iz članka 209. KZBiH.