Meteorolozi ažurirali izglede vremena za 15 dana, poznato kada nam stiže stabilizacija i rast temperatura

Meteorolozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda ažurirali su izglede vremena za narednih 15 dana.

Do 26. aprila, vremenske prilike u Bosni i Hercegovini uslovit će hladna zračna masa koja obiluje vlagom, a koja se spustila sa sjevera Evrope.

U takvim okolnostima u našoj zemlji se očekuje promjenljivo vrijeme uz česte padavine, povremeno pojačan vjetar i temperature zraka niže od prosječnih za ovo doba godine.

Stabilnije vrijeme uz uobičajene temperature očekuje se od 27. aprila, uz malu vjerovatnoću za povremene i kratkotrajne lokalne pljuskove u periodu od 03. maja, pa do kraja prognoznog perioda.

Do 27. aprila, u Bosni minimalne jutarnje temperature kretat će se od 0 do 5, u Hercegovini od 4 do 9 °C, danju u Bosni i Hercegovini od 12 do 18 °C, lokalno na jugu i do 20 °C.

Od 28. aprila do kraja prognoznog perioda, očekuje se porast vrijednosti temperatura zraka, u Bosni tokom jutra od 4 do 9, u Hercegovini od 6 do 11, a u najtoplijem dijelu dana u Bosni do 26 u Hercegovini do 29 °C.

Naredno ažuriranje izgleda vremena je 25.04.2024. godine.

Detaljna prognoza: Do kraja sedmice nema naznaka da će se vremenske prilike popraviti

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Poslije podne i dio večerni u zapadnim, sjeverozapadnim i djelimično centralnim područjima Bosne je moguća slaba kiša, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Vjetar slab do umjeren u Hercegovini i na jugozapadu Bosne južni i jugozapadni, a u ostalim područjima sjeverni i sjeveroistočni. Dnevna temperatura zraka od 8 do 14, na jugu do 18 °C.

U Sarajevu umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Dnevna temperatura zraka oko 13 °C.

Niti za naredne dane nema naznaka da bi vremenske prilike mogle da se poprave, a meteorolozi najavljuju da nas u radnom dijelu sedmice svakodnevno očekuju padavine.

U utorak, sutra, umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima na krajnjem sjeverozapadu Bosne je moguća kiša. Poslije podne i tokom noći kiša ili lokalni pljuskovi u većini područja.

Vjetar slab u Hercegovini i na jugozapadu Bosne južni i jugozapadni, a u ostatku zemlje sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 2 do 8, na jugu do 10, a dnevna na sjeverozapadu Bosne od 6 do 10, u ostatku Bosne od 12 do 18, na jugu zemlje do 21 °C.

U srijedu umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa kišom i lokalnim pljuskovima.

Vjetar slab do umjeren zapadni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 4 do 10, na jugu do 12, a dnevna od 8 do 14, na jugu i sjeveroistoku zemlje do 16 °C.

U četvrtak umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa lokalnim pljuskovima. Padavine uglavnom poslije podne i dio večeri.

Vjetar slab u sjevernim područjima Bosne sjeverni i sjeveroistočni, u ostatku zemlje južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 2 do 8, na jugu do 10, a dnevna od 9 do 15, na jugu zemlje do 17 °C.

U petak umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Poslije podne se očekuju lokalni pljuskovi.

Vjetar slab promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura zraka od 2 do 8, na jugu do 11, a dnevna od 10 do 16 °C.