Meteorolozi objavili izglede vremena, poznato kakve nas vremenske prilike očekuju do kraja aprila

Meteorolozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda ažurirali su izglede vremena za narednih 15 dana.

Nakon dužeg perioda sa natprosječnim temperaturama zraka i nadmašenih apsolutnih maksimuma za april, stiže nam osjetnija promjena vremenskih prilika u Bosni i Hercegovini.

Porast naoblake, kiša, pljuskovi i pad temperature zraka u popodnevnim satima u utorak prvo će zahvatiti sjeverna i sjeverozapadna, a do kraja dana proširiti se i na ostala područja naše zemlje.

Na planinama kiša će postepeno prelaziti u susnježicu. Nestabilno vrijeme sa kišom i snijegom preovladavat će do kraja sedmice.

Temperatura zraka biće ispod prosjeka za ovo doba godine. U višim područjima izvjestan je i mraz.

Minimalne temperature zraka varirat će između 0 °C i 6 °C u Bosni, na jugu Hercegovine do 10 °C. Najviše dnevne temperature u Bosni između 2 °C i 8 °C, na jugu zemlje do 15 °C. Minimalne očekivane temperature u pretplanisnkim područjima oko – 4 °C.

U ponedjeljak (22.04.) u centralnim područjima zemlje zadržaće se nestabilno vrijeme sa kišom. Od utorka (23.04.) prema raspoloživim sinoptičkim materijalima prognozira se stabilizacija vremenskih prilika.

U jutarnjim satima u višim područjima moguć je i dalje slab mraz a maksimalne dnevne temperature biće u porastu.

Jutarnja temperatura uglavnom između 1 °C i 7 °C u Bosni, na jugu zemlje do 10 °C. Najviša dnevna temperatura u Bosni od 8 °C do 14 °C, u Hercegovini do 18 °C.

Danas do 32 stepena, sutra slijedi nagla i snažna promjena vremena

Danas će u Bosni i Hercegovini biti sunčano uz malu do umjerenu oblačnost.

Poslije podne i krajem dana, postupni porast oblačnosti. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni, a poslijepodne na momente i pojačan, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Jutarnja temperatura zraka od 10 do 16, na jugu do 18, a dnevna od 23 do 29, u sjevernim područjima Bosne do 32 stepena.

U Sarajevu će u ponedjeljak biti sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Jutarnja temperatura oko 11, a najviša dnevna temperatura oko 27 stepeni.

U Banjaluci i Prijedoru jučer su izmjerena 32 stepena, apsolutni rekordi za april od 1961. godine…

Sutra, u utorak, jutro sunčano uz malu do umjerenu oblačnost, uz postepeno naoblačenje sa sjeverozapada. Poslije podne lokalni pljuskovi se očekuju u sjevernim i sjeverozapadnim područjima Bosne, a tokom noći kiša i lokalni pljuskovi širom zemlje.

Na planinama kiša će prelaziti u susnježicu. Vjetar slab do umjeren južni i jugozaoadni, na momente i pojačan. Jutarnja temperatura zraka od 10 do 16, a dnevna od 20 do 26, na sjeveru Bosne do 28 stepeni.

U srijedu, oblačno vrijeme sa kišom i lokalnim pljuskovima, a na planinama sa snijegom. U nizinama centralne, istočne i zapadne Bosne je moguć snijeg ili susnježica.

Vjetar u Bosni slab sjeverni i sjeveroistočni, a u Hercegovini slab do umjeren južni, tokom noći u skretanju na sjeverni.

Jutarnja temperatura zraka u Bosni od 0 do 6, na jugu do 10, a dnevna u Bosni od 2 do 8, na jugu zemlje od 8 do 15 stepeni.

U četvrtak, pretežno oblačno vrijeme sa kišom, a u višim područjima sa susnježicom i snijegom.

Jutarnja temperatura od 0 do 6, na jugu do 8, a najviša dnevna od dnevna od 9 do 16 stepeni.

Na snazi žuti meteoalarm zbog snažnih udara vjetra

Za dijelove Bosne i Hercegovine na snazi je žuti meteoalarm zbog snažnih udara vjetra.

Meteoalarm je upaljen za regije Sarajeva, Mostara, Tuzle, Banjaluke i Livna.

Prognozira se vjetar snažniji od 40 km/h, a za Banjaluku i do 60 km/h.

Budite u toku sa aktuelnom vremenskom prognozom. Očekujte manje smetnje u aktivnostima na otvorenom.

Budite svjesni krhotina koje nosi vjetar. Lokalne smetenje u aktivnostima na otvorenom su moguće usljed krhotina koje nosi vjetar“, glasi upozorenje za Sarajevo.

Upozorenje je na snazi do kraja dana.

U Banjaluci i Prijedoru jučer oboreni temperaturni rekordi za april od 1961. godine

U Banjaluci i Prijedoru jučer je maksimalna temperatura dostigla 32 stepena Celzijusa.

To čini nove apsolutne rekorde za april, od 1961. godine, saopšteno je iz Hidrometeorološkog zavoda RS-a.

Prethodno je najtopliji aprilski rekord za Banjaluku iznosio 31,8 stepeni i izmjeren je 29. aprila 2013. godine, a za Prijedor 31,7 stepeni izmjeren 29. aprila 2012. godine.