Milorad Dodik na mitingu u Banjaluci genocid u Srebrenici nazvao “greškom Vojske RS”

Na Trgu Krajine u Banjoj Luci održava se skup u organizaciji SNSD-a i partnerskih stranaka u RS pod nazivom “Srpska te zove”.

Milorad Dodik, lider SNSD-a, nazvao je genocid u Srebrenici “greškom”.

Operacija Vojske RS 1995. godine u julu bila je greška u Srebrenici. Greška koja je iza sebe ostavila ogroman zločina. Ovo je trenutak kada u ime RS želim da svim stradalim izrazim poseban pijetet i njihovim porodicama saučešće. To je bio zločin na kraju rata nakon zamora, mržnje, stradanja i osveta, ali nije bio genocid“, rekao je Dodik i ponovo negirao genocid u Srebrenici.

Optužio je Njemačku kako želi da Rezolucijom o Srebrenici u UN-u “izbrisala njene zločine, ali i drugih i onih koji sada čine zločine i namjeravaju da ih čine u budućnosti”.

Ovo nas trajno razdvaja i ne želimo da živimo s vama koji želite da kažete da je srpski narod genocidan“, rekao je Dodik i ponovo ponovio prijetnju o secesiji kazavši: “Nežemo živjeti s vama.”

Kazao je kako “RS nije inat već sloboda”. Kazao je i kako je “BiH greška koja nije trebala da postoji”.

Poručio je kako “RS neće ratovati”, ali i da će, ako Rezolucija o Srebrenici budu usvojena u UN-u, oni otići i provesti dan u Srebrenici.

Da pokažemo da je naša i da je se ne stidimo“, rekao je Dodik.

RS ne pripada BiH. Trebalo bi da BiH pripadne RS, ali su oni učinili sve da je to zgađeno i da od toga nema ništa“, rekao je Dodik ponovo negirajući Ustav BiH, ali i historijske činjenice.

Ponovo je prijetio otcjepljenjem s nadom da će Trump pobijediti, te naglasio kako ga “prijatelji poput Mađarske razumiju”.

Cvijanović: “Nema malih i velikih žrtava”

Članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović kazala je kako su ovim skupom poslali poruku.

Pojma vi nemate koliko nas ima na braniku. Nema malih i velikih žrtava. Nema kuće ni sprske, ni hrvatske ni bošnjačke koja nije tragedija. I ako mi koji obavljamo ovakve važne funkcije kažemo, onda očekujemo i od drugih. Očekujemo da kažu da sve majke isto plaču, da svi očevi i braća i sestre isto tuguju“, rekla je Cvijanović.

Brnabić: “Nekada su vlasti u Srbiji uvodile sankcije RS, vremena su se promijenila”

Predsjedavajuća Skupštine Srbije Ana Brnabić kazala je kako je Srbija uvijek bila i biće za poštovanje Dejtonskog sporazuma, ali da djeluje da su jedini koji su tu poziciju uvijek dosljedni držali.

Uvijek smo bili meta prljavih napada i laži samo zato što nekome ne odgovara Srbija koja je ekonomski sve snažnija i brine o svom narodu. Moja druga poruka je da su se vremena promijenila. Nekada ste na vlasti u Srbiji imali one koji su uvodili sankcije RS i na Drini, pa su došli i oni koji su, kako im ko iz inostranstva naredi, hapsili Srbe.

E danas su u Srbiji na vlasti ljudi koji će uvijek biti uz RS i naš narod. Ne moramo uvijek da mislimo isto i možemo da se ne složimo oko nekih stvari, ali ćemo uvijek da budemo zajedno“, kazala je Brnabić.

Banjac vrijeđao Lagumdžiju, pripadnike LGBT…

Darko Banjac, predsjednik Narodne partije Srpske izvrijeđao Zlatka Lagumždiju, ali i Evropu nazivajući je “pe***skom* dok mu je iza leđa stajala pripadnica LGBT zajednice, predsjedavajuća Skupštine Srbije Ana Brnabić.

Ne interesuje mi ni sankcije ni prijetnje tamo“, rekao je Banjac.

Kazao je kako iz Banjaluke trebaju poslati poruke mira, ali i da mu je “žao što se specijalna operacija Rusije nije proširila na sve fašiste i naciste i da to iskreno misli”.

Potom je vrijeđao pripadnike LGBT.

Živjela matica Srbija i majka Rusija“, tako je okončao govor.