Ministrica Hota – Muminović o štrajku: “Pokrenuli smo pravne mehanizme, tražimo da se proglasi nezakonitim i obustavi”

Povodom pokretanja i provođenja nezakonitog štrajka u osnovnim školama Kantona Sarajevo, ministrica za odgoj i obrazovanje Naida Hota-Muminović poslala je poruke roditeljima – starateljima učenika i prosvjetnim radnicima.

U poruci roditeljima – starateljima učenika iskazala je da u potpunosti razumije njihovu zabrinutost, kao i mnoga pitanja na koja traže odgovore, zbog početka štrajka u osnovnim školama.

Razumijem da su trenutne okolnosti uznemirujuće za vašu djecu i za vas. Koristim priliku da vam poručim, kao i do sada, prava i interesi djece će biti imperativ, na osnovu konvencije o pravima djeteta, koja je sastavni dio Ustava Bosne i Hercegovine, a prava djeteta imaju prednost nad pravima odraslih. Smatramo da su razlozi za pokretanje štrajka neosnovani, a sam štrajk je nezakonit.

Uvjeravam vas da je ministarstvo putem Pravobranilaštva Kantona Sarajevo pokrenulo pravne mehanizme i od suda tražimo da se ovaj štrajk proglasi nezakonitim, kao i da se isti obustavi, u cilju osiguranja vladavine prava i osjećaja povjerenja u institucije sistema.

Pozivamo vas na strpljenje i zajedničko djelovanje jer prava djeteta su iznad svih drugih prava, te djeca ne smiju biti žrtve manipulacija odraslih“, poručila je ministrica Hota – Muminović.

Poruku prosvjetnim radnicima, kolegama i kolegicama ministrica Hota – Muminović je započela podsjećanjem kako je u protekle tri godine uložila veliki napor da unaprijedi prilike u svim školama, te dodala:

To su milionske investicije u školsku infrastrukturu, u programe i sadržaje, u stručna usavršavanja, kao i u povećanje plata radnicima u obrazovanju. To je vidljivo i mjerljivo i ne može se negirati.

Znam da su mnogi od vas bili pod pritiskom i da ste u strahu da li ćete možda doći u nemilost nasilnog sindikaliste. Uvjeravam vas da ćemo i u narednom periodu raditi na izgradnji obrazovanja koje će biti zasnovano na meritokratiji. Kroz propise ćemo onemogućiti da bilo koji pojedinac može odlučivati o vašim sudbinama i prema vlastitoj procjeni poslušne nagrađivati, a neposlušne kažnjavati.

Pozivam vas da interes učenika stavite na prvo mjesto i da pristupimo sanaciji štete koja nastaje ovim štrajkom“.