Nastavljeno suđenje u predmetu “Džena Gadžun”: Tužilaštvo ispitalo radnika Hitne pomoći

Na današnjem ročištu u Kantonalnom sudu u Sarajevu u predmetu koji se vodi protiv ljekara Suada Rožajca, Nine Jovanović i Jasmine Halimić zbog smrti dvoipogodišnje Džene Gadžun, Tužilaštvo Kantona Sarajevo je ispitalo svjedoka Nedima Salkića, radnika Hitne pomoći.

Svjedok Faruk Haverić nije pristupio jer nije bio uredno obaviješten.

Nedim Salkić je intervenirao u Hitnoj pomoći na dan operacije preminule djevojčice, 8. novembra 2021. godine.

Radili smo u bazi Hitne pomoći i primili smo poziv oko podne. Bio je kišan dan“, istakao je Salkić na početku svjedočenja.

Dalje navodi da se radilo o mlađem djetetu koje je imalo srčani zastoj te da su u Hitnoj tog dana bila tri člana, što je i uobičajeno, doktorica Lamija Hukić-Fetahović, vozač Almedin Burek i on, javlja Dnevni avaz.

Iako je vrijeme bilo loše, kola Hitne pomoći su stigla za šest minuta do Poliklinike Bejtović.

Po dolasku sam čuo vrisku neke gospođe koja je ponavljala ‘šta mi je s djetetom’. Sišli smo niz stepenice, s lijeve strane su se nalazili sto, monitor i dijete prikopčano na monitor, vidio sam da je desno oko bilo operirano, prepoznao sam doktora Rožajca“, istakao je.

Navodi i da je doktorica Lamija Hukić-Fetahović provjeravala moždanu aktivnost, lampicom je gledala lijevo oko, s obzirom na to da je na desnom oku imala ušivenu gornju i donju vjeđu za čelo.

Nije bila reaktivna“, kazao je.

Objasnio je i kako je doktor Rožajac puls djevojčice dobio neposredno prije njihovog dolaska.

Naredno ročište je zakazano za 18. april u 9:30 sati. Za svjedoke su pozvani Faruk Haverić, Denis Zahirović, Admir Dizdarević i Islam Zukan.