Osumnjičeni za pomaganje Šumanu nakon ubistva Farisa Pendeka dobili mjere zabrane

Nakon što je Kantonalni sud Sarajevo na prijedlog odbrane ukunio pritvor Merisu Saljeviću i Elmedinu Gradišiću, osumnjičenima za pomaganje Ademu Šumanu koji je ubio Farisa Pendeka, Tužilaštvo Kantona Sarajevo izdejstvalo je da se Saljeviću i Gradišiću izreknu mjere zabrane.

Potvrdila je ovo medijima Azra Bavčić, portparolka Tužilaštva KS.

Prema njenim riječima Saljević i Gradišić imaju obavezu jednom sedmično da se javljaju u Policijsku stanicu, a izrečena im je i mjera zabrane kontaktiranja kako s određenim osobama tako i međusobno.

@sarajevskaseharamedia Most na Otoci nosit će ime Farisa Pendeka? #sarajevo #sarajevotoday #sarajevo🇧🇦 #opcinanovigrad #novigrad #otoka #cengicvila #cengicvila2 #farispendek #ademsuman ♬ Sad violin ballad – Inumori

Adem Šuman je 28. januara usmrtio Farisa Pendeka jednim hicem iz pištolja u sarajevskom naselju Otoka.

Nakon toga je Šuman pozvao pomagače, koji su mu pomogli da sakrije automobil i bude prevezen do Zenice.

Osumnjčenom Ademu Šumanu produžen je jučer pritvor za još tri mjeseca.

Kako je Kantonalni sud Sarajevo potvrdio medijima pritvor je produžen na prijedlog Tužilaštva KS.

Pritvor može trajati do 25. jula 2024. godine ili do nove odluke suda. Pritvor se produžava zbog opasnosti od bjekstva, opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao ponoviti krivično djelo ili utjecati na svjedoke, kao i zbog opasnosti da bi boravak osumnjičenog na slobodi mogao uznemiriti javnost”, kazala je glasnogovornica Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva KS.

Upućena inicijativa da se most na Otoci nazove po Farisu Pendeku

Na sjednici Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo u četvrtak je pokrenut prijedlog da se most u naselju Otoka nazove po Farisu Pendeku.

Radi se o mladiću, fudbaleru, koji je svoje prve korake započeo u Akademija fudbala Sparta.

Naš Faris je početkom ove godine mučki i hladnokrvno ubijen, upucan je na raskrsnici na Otoci, i nakon što je prešao most, preminuo je. Most na Otoci simbolizira Farisov život, stoga smatramo da ovaj most treba biti trajna opomena i uspomena na Farisa”, poručeno je povodom pokretanja prijedloga.

Dodaje se da je Faris ostavio neizbrisiv trag svojim talentom i blagim karakterom, a njegova prerana smrt treba nas sve potaknuti da mijenjamo sebe i društvo kako bismo osigurali da se takve tragedije više ne ponavljaju.

Neka most nazvan po njemu bude trajni spomen na njegovu mladost i talent, te podsjetnik da svako dijete zaslužuje priliku ostvariti svoje snove”.

Prijedlog je iznio vijećnik Mirza Memišević u ime Akademije fudbala Sparta, uz saglasnost porodice ubijenog.