Otvoren prvi tržni centar Islamske zajednice u BiH, vrijednost projekta preko šest miliona KM

U okviru manifestacije “Dani vakufa u Bosni i Hercegovini”, u Sanskom Mostu otvoren je Vakufski tržni centar koji je sagrađen na prostoru nekadašnje vakufske pijace.

Riječ je o najvećem vakufu ove vrste u Bosni i Hercegovini i jednom od najznačajnijih projekata Islamske zajednice.

Čast mi je i zadovoljstvo da prirustvujemo otvorenju objekta kojim ćemo se svi ponositi i zahvaljivati Gospodaru da smo mi generacija kojoj je podarena blagodat unapređenja Hamzi-begovog vakufa.

Allahov zakon u svemiru je da ljudski rod konstantno napreduje, pa prema tome svaka naredna generacija treba praviit iskorake. Ovim projektom mi pravimo iskorak i svjedočimo da smo preuzeli emanet, te da ćemo ga prenositi dalje“, rekao je direktor Vakufske direkcije hafiz dr. Senaid Zajimović.

Najveći dio sredstava, Vakufska direkcija je osigurala putem Generalne direkcije vakufa Republike Turske.

Neka je Dragi Bog zadovoljan svima onima koji su doprinijeli izgradnji ovog objekta i nadam se da će do Sudnjeg dana služiti svojoj svrsi. Zaista sam sretan što sam imao priliku danas svjedočiti ovakvom događaju, ali i vidjeti da se ovdje vihori zastava islama, te da ovdje žive ljudi koji čuvaju našu vjeru.

Sve dok ovdje budete stameni i čvrsto stajali na ovom području, mi ćemo biti uz vas“, rekao je Sinan Aksu, direktor Generalne direkcije vakufa Republike Turske.

Izgradnja je koštala šest i po miliona KM, prostire se na tri duluma zemljišta i ima 7.400 metara kvadratnih korisnog prostora.

Kamen temeljac položen je u aprilu 2018. godine, a gradnja je počela u septembru 2021. godine.

Posjetom ovoj manifestaciji imamo priliku prisjetiti se naših temelja i podsjetiti se dostignuća naših plemenitih prethodnika – vakifa, koji su oblikovali vrijeme u kojem su živjeli, ali i motivisali generacije koje dolaze nakon njih.

Želim ovom prilikom čestitati Vakufskoj direkciji, njenom direktoru i njegovim saradnicima na posvećenosti i trudu. Čestitam im na čuvanju i restauraciji postojećih vakufa, te predanom radu na izgradnji novih“, rekao je izaslanik reisul-uleme Islamske zajednice dr. Enes-ef. Ljevaković.

Ovaj Vakufski tržni centar nije samo mjesto trgovine, nego je testament naše predanosti Islamskoj zajednici, ali i simbol olakšavanja našim sugrađanima. Ulaganje u ovaj tržni centar je osiguravanje bolje budućnosti generacijama koje dolaze, a vjerujem da će on biti i mjesto susreta.

Njegovom izgradnjom nastavljamo jednu tradiciju pokazivanja ljubavi prema Zajednici i rada na njenoj održivosti“, kazao je muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić.

Mještani Sanskog Mosta ne kriju zadovoljstvo zbog činjenice da će im Vakufski tržni centar dati vjetar u leđa, ali i biti inspiracija drugima u široj društvenoj zajednici.

Ovo je projekat koji pripada svima nama i siguran sam da smo danas sretni i zadovoljni zbog toga što našim sugrađanima poklanjamo nešto što je hairli i korisno.Izgradnja ovog tržnog centra je nešto što je, od samog početka, pratilo potrebe stanovništva, potrebe Medžlisa i tržišnu isplativost.

Drago mi je da smo skupa sa Općinom i Vladom kantona prepoznali interes društvene zajednice i stavili ga na listu naših prioriteta, a posebno zahvalni Generalne direkcije vakufa Republike Turske“, rekao je glavni imam MIZ Sanski Most Mirza-ef. Žerić.

U okviru protokola obratili su se i načelnik Općine Sanski Most Faris Hasanbegović, savjetnik premijera Unsko-sanskog kantona Esad Bašagić, konzul Republike Turske u Banja Luci Oguz Kilic.

U revijalnom dijelu programa je nastupio poznati bosanskohercegovački muzičar Armin Muzaferija.