Ozbiljno upozorenje EU vlastima u manjem bh. entitetu: “Povucite zakone, posljedice mogu biti ozbiljne”

Iz Evropske unije saopšteno je da Narodna skupština Republike Srpske razmatra usvajanje zakonodavnih inicijativa koje bi narušile ustavni poredak zemlje, funkcionalnost njenih institucija i temeljne slobode, u suprotnosti s obavezama Bosne i Hercegovine na evropskom putu.

Od entitetskog rukovodstva očekujemo da obustave ove zakonodavne inicijative, uključujući prije svega nacrte zakona Republike Srpske o izborima, referendumima, imunitetu i tzv. stranim agentima.

Evropska unija ističe obavezu poštivanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta, ustavnog poretka, uključujući odluke Ustavnog suda, kao i međunarodnog subjektiviteta Bosne i Hercegovine”, navedeno je u saopćenju.

Potom su dodali:

Bilo koje radnje protiv ovih principa dovode do ozbiljnih posljedica, kao što je Evropska unija već nedvojbeno naglašavala.

Nakon prošlomjesečne odluke Evropskog vijeća o otvaranju pristupnih pregovora, Evropska unija očekuje od Bosne i Hercegovine, uključujući entitet Republika Srpska, da napravi iskorake naprijed umjesto da preduzima radnje koje su u suprotnosti sa njenim evropskim putem. Odluka Evropskog vijeća je pokazala da dijalog, a ne eskalacija, donosi rezultate.

Pozivamo sve lidere u Bosni i Hercegovini da ispune svoje obaveze i očekivanja građana i da se vrate za pregovarački sto za dobrobit ljudi u zemlji i njene budućnosti u Evropskoj uniji”, poručeno je iz EU.