SAD se pridružile listi sponzora Rezolucije o genocidu u Srebrenici

Iz Memorijalnog centra Srebrenica saopćili su da su se SAD pridružile listi sponzora Nacrta rezolucije o genocidu u Srebrenici, o kojoj će se raspravljati na Generalnoj skupštini UN-a.

Oni navode da SAD godinama pruža podršku zaštiti sjećanja na žrtve genocida.

Ova podrška predstavlja nastavak kontinuiteta politike SAD-a, koju zagovara predsjednik Bajden, a koju su ranijim administracijama potvrdili predsjednik Klinton, ali i u svojoj poruci iz 2020. tadašnji državni sekretar Pompeo“, ističu.

Podsjećaju da je Predstavnički dom Kongresa 2020. godine donio 2020. godine rezoluciju “Osuđivanje genocida i drugih zločina protiv bošnjačke zajednice koje su počinile snage bosanskih Srba u Srebrenici u Bosni i Hercegovini u julu 1995. godine”

Danas sa uspjehom sarađujemo na projektima sjećanja koje realiziramo sa Vladom Sjedinjenih Američkih Država, čime nastavljamo partnerstvo i saradnju dvije države. Pozdravljamo napore ambasadorice SAD-a u Ujedinjenim nacijama Linde Tomas-Grinfild.

Zajedno radimo na tome da ova Rezolucija bude poruka mira, prilika da mladi ljude uče na lekcijama Srebrenice o važnosti zaštite ljudskih prava i ljudskih života.

Pozivamo medije i javnost da se ne osvrću na izjave koje podstiču podjele, tenzije i konflikt, te koje plemenitu ideju Rezolucije žele prikazati nečim što ona nije i podstiču opću histeriju“, naveli su.