Saudin Sivro traži ostavku ministrice Hota-Muminović nakon izjava o njemu na sjednici Skupštine KS

Predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije – Kantonalni odbor SSOOIO Kantona Sarajevo Saudin Sivro na svom Facebook profilu zatražio je ostavku ministrice obrazovanja Naide Hote-Muminović.

Neviđeni skandal je njena izjava u Skupštini. Ja ne mogu da vjerujem da još nema izjava nikoga iz Vlade KS ili stranke kojoj pripada. Najmanje što mogu je da se bar ograde od one izjave. Ono je stvarno sramota“, napisao je Sivro, što je propraćeno i komentarom:

Tražimo ostavku ministrice za odgoj i obrazovanje KS koja je ugrozila prava prosvjetnih radnika. OSTAVKA“, poručuje se u poruci.

Savez samostalnih sindikata BiH uputio je otvoreno pismo premijeru Kantona Sarajevo Nihadu Uku povodom jučerašnjeg istupa ministrice odgoja i obrazovanja KS Naide Hota-Muminović na drugoj hitnoj sjednici Skupštine KS, u kojem su ga pozvali da se ogradi od tog istupa ministrice te da se uradi sve što je u njegovoj nadležnosti da se takav istup sankcioniše.

Ministrica Hota-Muminović je prilikom odgovaranja na zastupničko pitanje zastupnice Marijele Hašimbegović o socijalnom dijalogu Ministarstva na čijem je čelu sa sindikatima zloupotrijebila skupštinsku govornicu i iznijela krajnje neprimjerene tvrdnje o predsjedniku Kantonalnog odbora Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS Saudina Sivre“, naveli su iz SSSBiH u otvorenom pismu.

Iz SSSBiH su naglasili da “osim što ga je okarakterisala kao nasilnika i osobu koja predstavlja prijetnju za sigurnost građana Kantona Sarajevo, ministrica je aludirala na to da se radi o osobi s poteškoćama u razvoju, predstavljajući to kao nešto izuzetno negativno“.

Šta je kazala ministrica?

Ministrica odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović (NiP) nazvala je predsjednika Kantonalnog odbora Samostalnog sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja FBiH Saudina Sivru nasilnikom.

Naime, Hota-Muminović je odgovarala na zastupničko pitanje u Skupštini KS o socijalnom dijalogu sa Samostalnim sindikatom osnovnog odgoja i obrazovanja ocijenivši ga “jako teškim”.

Naš socijalni dijalog sa Sindikatom osnovnog odgoja i obrazovanja ide jako teško. Obilježen je elementima nasilničkog ponašanja, prema mojoj slobodnoj procjeni.

Predsjednik kantonalnog odbora sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja proglašen je krivim i izrečena mu je i novčana kazna zbog narušavanja javnog reda i mira u službenim prostorijama Ministarstva 2022. godine zbog verbalnog napada na uposlenike“, kazala je Hota-Muminović.

Istaknula je i kako Sivro vrlo često daje pogrdne nadimke “ljudima sa kojima vodi socijalni dijalog”.

Da se ovo dešava u školi, za takvo dijete već bi bio izrađen neki stepen podrške, individualni plan brige sa uključivanjem i drugih stručnjaka.

U ovakvom ambijentu jako je teško voditi pregovore sa Sindikatom i prilike će biti jako teške i ograničene i isključivo na ono što propisuju Zakon o radu, Zakon o Vijeću uposlenika i Kolektivni ugovor i ništa više od toga“, kazala je, između ostalog, ministrica.