Schmidtov podsjetio vlasti: “Donesite rješenje za imenovanje Vlade FBiH”

Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini upozorio je danas na rok do kojeg vlasti u Federaciji BiH trebaju donijeti rješenje za neometano imenovanje Vlade FBiH, inače odluka visokog predstavnika iz aprila 2023. stupit će automatski na snagu početkom maja.

Skoro godinu dana nakon donošenja Odluke kojom se deblokira imenovanje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, visoki predstavnik Christian Schmidt podsjeća da će, na osnovu njegove odluke od 27. aprila 2023. godine, amandman CXXXI na Ustav Federacije, stupiti na snagu 1. maja, bez potrebe za donošenjem dodatnog normativnog akta kojim bi se osiguralo njegovo pravno dejstvo”, navodi se u saopćenju.

Visoki predstavnik je pozvao glavne političke aktere da imaju na umu ovaj rok, ukoliko imaju konstruktivne prijedloge za poboljšanje amandmana.

Podsjećamo, Schmidt je 27. aprila 2023. donio konačnu odluku o deblokiranju imenovanja Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Prije nego što to učinim želim kazati nekoliko stvari. Vodeći princip koji slijedim je princip onoga što je najbolje za sve građane BiH. Ne djelum ni protiv bilo kojeg naroda niti bilo koje stranke. U ove protekle tri sedmice puno toga se dogodilo, ali ništa se nije promijenilo”, kazao je tada Schmidt obraćajući se novinarima.

Potom je dodao:

U tom periodu mi je dostavljena samo jedna kopija prijedloga Vlade, međutim taj prijedlog nije imao podršku oba potpredsjednika Vlade FBiH. Moramo naglasiti da sastav mora biti u skladu sa Ustavom. I prijedlog jeste takav.

U međuvremenu nisam vidio ni zvaničan niti nezvaničan prijedlog. Osim toga, bilo je dosta aktivnosti i rasprava, ali nije napravljen napredak. Ono što mi vidimo na djelu je politički zastoj, a ne radi se o sukobu konstruktivnih naroda. Volja birača na izborima ne smije se ignorisati. To je suština demokratije, poštivanje volje građana.

Iz tog razloga sam donio odluku kojom se deblokira imenovanje Vlade FBiH. Ovom odlukom želim okončati postojeći zakon i omogućiti Predstavničkom domu da ispuni svoju ustavnu dužnost i glasa o imenovanju i izboru nove Vlade FBiH. Donio sam odluku jer nam Ustav ne daje kompeltan odgovor kada se nađemo u ovakvoj situaciji”, kazao je Schmidt i pozvao sve političke stranke da rade na pronalasku rješenja.