Skupština i Vlada KS: “Akademik Dževad Jahić ostavio neizbrisiv trag u bh. društvu”

Čelnici i članovi Skupštine i Vlade Kantona Sarajevo uputili su riječi iskrenog saučešća porodici, prijateljima i kolegama akademika Dževada Jahića, koji je preminuo danas u 76. godini.

Duboko žalimo zbog gubitka akademika Jahića, izuzetnog intelektualca čiji su doprinosi nauci, obrazovanju i književnosti ostavili neizbrisiv trag u bosanskohercegovačkom društvu.

Njegova stručnost, posvećenost i predanost naučnoistraživačkom radu ostat će trajno urezani u bosanskohercegovačkoj lingvistici“, istakli su članovi Skupštine i Vlade KS.

Dugogodišnjim radom na Rječniku bosanskoga jezika Jahić je, kako kažu, načinio historijski poduhvat i tako zadužio buduće generacije bh. društva.

Zbog svojih dostignuća bio je predložen za dobitnika Plakete Kantona Sarajevo za ovu godinu, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

BANU o smrti akademika Dževada Jahića: “Čovjek koji je imao dušu za svakoga”

Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti (BANU) oglasila se povodom smrti bh. akademika Dževada Jahića koji je bio član Akademije.

Ističu da su s velikom tugom primili ovu vijest.

Ako se Akademija nauka i umjetnosti mjeri po cilju brige za očuvanje i razvijanje autentičnosti jezika nacije, kao što je to bio i ostao glavni cilj Francuske akademije, onda akademik Dževad Jahić u Bošnjaka stoji na časnom čelu očuvanja i razvijanja bosanskog jezika.

O tome svjedoči deset tomova njegovog ‘Rječnika bosanskog jezika’, kojeg je akademik Jahić uradio samoinicijativno, samopregalački i samouvjerljivo na način da nam, kao naciji, mogu sve nacije pozavidjeti.

Iza akademika Jahića ostaje velika praznina u našoj Akademiji. Veliki je njegov doprinos u osnivanju i djelovanju prve bošnjačke Akademije nauka i umjetnosti. Svojim prisustvom i aktivnošću, akademik Jahić je zračio optimizmom i pozitivnom energijom.

Njegova svijest o važnosti jezika za bošnjačku nacionalnu kulturu i bosansku državotvornu svijest ostaje kao trajno naslijeđe, na što je Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti posebno ponosna”, kažu iz BANU.

Ističu da su ponosni što su imali priliku da se druže i rade sa čovjekom, akademikom Dževadom Jahićem, “koji je imao dušu za svakoga čovjeka dobre volje, imao je srce za svoju domovinu i državu, imao je um za svoju naciju i kulturu”.

Iza sedamdeset sedam godina života akademik Dževad Jahić ostavlja u amanet bošnjačkom narodu da ga se sjeća s dobrim, te da svjedoči na Sudnjemu danu da je njegov život u Nasūtu imao smisla kako bi mu se vrata milosti Allahove otvorila u Malakūtu.

Amin! Uz izraze sućuti porodici akademika Jahića, molimo Svevišnjeg Allaha da mu se smiluje i uvede ga u Džennet”, poručili su iz BANU.