Spremite deblju garderobu, nakon još nekoliko “ljetnih dana” slijedi nam naglo zahlađenje

Meteorolozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda ažurirali su izglede vremena za narednih 15 dana.

Prema njihovoj prognozi očekuje nas još nekoliko “ljetnih dana”, a nakon toga naglo zahlađenje s temperaturama koje su ispod prosjeka za ovaj period godine.

Do 15. aprila prognozira se sunčano i toplo vrijeme, potom od 16. do 20. izgledne su česte padavine, uz pojačan vjetar i temperature zraka niže od prosječnih za ovo doba godine.

Stabilnije vrijeme uz uobičajene temperature očekuje se od 21. do kraja prognoznog perioda.

Do 16. aprila, u Bosni minimalne jutarnje temperature kretaće se od 6 do 11, u Hercegovini od 10 do 15 °C, danju u Bosne i Hercegovine od 25 do 30 °C, lokalno na jugu i do 31 °C.

Od 17. do 22. aprila, očekivane temperature zraka tokom jutra kretaće se od 2 do 7 u Bosni, u višim područjima zapadne, centralne i istočne Bosne od 0 do 5, u Hercegovini od 4 do 9 °C, a maksimalne u Bosni do 16, u Hercegovini do 20 °C.

Od 23. aprila do kraja prognoznog perioda, očekuje se porast vrijednosti temperatura zraka, u Bosni tokom jutra od 4 do 9, u Hercegovini od 6 do 11, danju u Bosni do 23 u Hercegovini do 25 °C.

Naredno ažuriranje izgleda vremena je 15.04.2024. godine.

Detaljna prognoza za danas i naredne dane

Danas će u Bosni prije podne biti pretežno oblačno vrijeme. Smanjenje oblačnosti u drugoj polovini dana. U Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Više oblačnosti prije podne na sjeveru Hercegovine.

Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 19 i 25, na jugu zemlje do 29 stepeni.

U Sarajevu oblačnije prije podne. Više sunčanog vremena u drugom dijelu dana. Najviša dnevna temperatura zraka oko 23 stepena, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

U subotu, sutra, u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera.

Jutarnja temperatura zraka većinom između 6 i 11, na jugu zemlje do 15, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 23 i 29 stepeni.

U nedjelju u Bosni i Hercegovini sunčano. Vjetar slab, prije podne mijenja smjer sa sjevera na jugo i jugozapad.

Jutarnja temperatura zraka većinom između 6 i 11, na jugu zemlje do 14, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 26 i 31 stepen.

U ponedjeljak u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme. Vjetar umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera.

Jutarnja temperatura zraka većinom između 8 i 13, na jugu do 16, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 25 i 30 stepeni.