Tužilaštvo HNK u vezi slučaja Stolac: “Identificirano i uhapšeno nekoliko osoba”

Iz Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona oglasili su se u vezi istrage povodom napada na četvoricu mladića iz Stoca.

Kako su naveli, odmah po saznanju da je u mjestu Masline – Stolac, gdje je u noći sa 7.na 8. april došlo do napada više maskiranih NN osoba na četvoricu mladića iz Stoca, postupajući tužitelj je službenicima MUP-a HNK, PU Čapljina naložio obavljanje uviđaja lica mjesta i izuzimanje svih tragova, kao i izuzimanje kamera videonadzora koji bi mogli poslužiti identifikaciji napadača i vozila koje su koristili.

Također, naloženo je, rečeno je, da se poduzmu sve mjere i radnje na identificiranju počinitelja ovih krivičnih djela.

Radeći na ovom slučaju, pripadnici MUP-a HNK su dana 9.4.2024. godine identificirali i lišili slobode nekoliko osoba za koje postoji sumnja da su kritične prilike učestvovali u počinjenju krivičnih djela.

Također, utvrđeno je ko su vlasnici-korisnici četiri vozila koja se dovode u vezu sa kritičnim događajem“, naveli su iz Tužilaštva HNK.

Dodali su da službenici MUP-a HNK pod nadzorom Tužilaštva HNK nastavljaju sa poduzimanjem istražnih radnji u ovom predmetu, u cilju otkrivanja svih počinitelja i utvrđivanja svih činjenica i okolnosti pod kojima su počinjena ova krivična djela, te procesuiranja počinitelja.

Delegacija EU i Ambasada SAD-a osudile napad na bošnjačke povratnike u Stocu

Delegacija Europske unije u BiH osudila je napad na četiri mladića, Bošnjaka, povratnika koji se desio u Stocu, u nedjelju navečer, te su zatražili da se slučaj istraži a počinitelji kazne.

Najoštrije osuđujemo brutalni napad na četvoricu mladića Bošnjaka, među kojima i maloljetnika, kod Stoca. Pozivamo nadležne organe da u potpunosti istraže, procesuiraju i kazne počinitelje, kao i da učine više na sprječavanju sličnih napada”, naveli su iz Delegacije na platformi X.

Američka ambasada u BiH je takođe osudila napad i okarakterisala ga posebno brutalnim:

Sjedinjene Američke Države najoštrije osuđuju sinoćnji čin nasilja i zastrašivanja nad četvoricom mladića Bošnjaka u blizini Stoca. Sjedinjene Države osuđuju sve akte nasilja i netolerancije jer narušavaju društvenu koheziju BiH i narušavaju njenu sigurnost i stabilnost.

Sinoćni napad je bio posebno brutalan. Pozivamo nadležne organe BiH da hitno i temeljno istraže ovaj brutalni čin i osiguraju da ne postane još jedan neriješeni nasilni incident za koji niko nije kažnjen. Također pozivamo političke lidere u zemlji da promoviraju i stvore okruženje pogodno za mir i pomirenje“, napisali su iz ambasade SAD-a na X mreži.

Iz MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona su jutros naveli kako su u noći sa subote na nedjelju oko 00.10 sati u Policijsku stanicu Stolac M.A. (2004) iz Poplašića- Stolac je prijavio da je upravljao vozilom marke Mercedes magistralnim putem iz Mostara prema Stocu gdje u mjestu Masline Stolac dolazi do udara u zadnji dio njegovog vozila od strane vozila VW Golf V nn registarskih oznaka.

Uslijed udara njegovo vozilo je stjerano s puta pred bivši dom. Iza vozila VW Golf stala su još dva vozila, vozilo marke BMW i VW Passat iz kojih je izašla grupa od oko 10 lica, maskirani i sa bejzbol palicama koji lupaju po njegovom vozilu na koje bacaju baklje, nakon čega nasrću na lica koja su se skupa s njim nalazila u vozilu, te ih udaraju palicama po čitavom tijelu. Nakon toga su se vozilima udaljili u nepoznatom pravcu”, saopćeno je.

Zajedno s prijaviteljem u vozilu s su se nalazili E.G. (2003) iz Stoca, D.B. (2002) iz Gorice-Stolac i F.B. (2006) iz Gorice-Stolac.

Prema nezvaničnim informacijama počinitelji su se u toku brutalnog napada predstavili kao ULTRASI i vjerovatno se radi o licima koja su došla iz Mostara.

Nezvanično se veliki broj građana uključio u cijeli slučaj te daju informacije koje imaju.

Izvor blizak istrazi je kazao kako su 16-godišnjem dječaku huligani doslovno ugasili baklju na leđima.

Ramo Isak nakon napada u Stocu: “Pitanje je sata ili dana kada ćete završiti u pritvoru”

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak oglasio se nakon napada u Stocu u kojem su povrijeđena četiri mladića.

Napad na četvericu mladića u Stocu opravdano je uznemirio građane Bosne i Hercegovine i izavao osjećaj nesigurnosti. Obaveza Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona i Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona je da poduzmu sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti kako bi u najkraćem roku rasvjetlili ovaj slučaj”, naveo je.

Potom je dodao:

Pomno pratimo i nastavit ćemo pratiti razvoj situacije, a Federalna uprava policije u sastavu Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova spremna je pružiti svaku vrstu pomoći Ministarstvu unutrašnjih poslova Hercegovačko–neretvanskog kantona u što bržem rasvjetljavanju ovog krivičnog djela.

Jasnog sam stava da se počinitelji, zbog brutalnosti samog napada, trebaju najstrožije kazniti, odnosno da pravosudne institucije moraju poslati jasnu poruku kako nećemo imati ni minimum tolerancije prema ovakvim dešavanjima.

Povrijeđenim mladićima iskreno želim brz oporavak dok počiniteljima ovog gnusnog krivičnog djela upućujem poruku: Pitanje je sata ili dana kada ćete završiti u pritvoru”, navodi se u reakciji ministra Isaka.

Podsjetimo, o ovom užasnom incidentu javnost je prvi obavijestio Nerin Dizdar, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica.

Pozvao je da ovakvo nasilje bude najstrožije kažnjeno.

Noćas (nedjelja) je Stocu pretučeno četvero povratničke djece, četiri zlatna momka. Mučki su im zasjedu na povratku sa utakmice u maniru najokorjelijih razbojnika napravili nepoznati počinitelji sa više automobila na ulazu u Stolac. Zatim su ih brutalno pretukli, mučili.

Ovakvo nasilje mora biti hitno i najstrože kažnjeno. Podrška mladićima i njihovim porodicama mora biti bezuvjetna, odlučna i jasna, kao i reakcija policije i pravosuđa.

Predugo, već preko 25 godina kada su napadi na povratnike u pitanju slušamo fraze o ‘istragama u toku’ i ‘nepoznatim počiniteljima’. Dosta je više.

Nasilje nad povratnicima mora biti odmah sankcionisano. Od MUP-a i Tužilaštva očekujem reakciju, brzu istragu, privođenje i osudu kriminalaca – ništa manje od toga. Krug mogućih počinitelja nije posebno veliki.

Od svih činitelja društvenog poretka, od lokalnog do državnog nivoa, očekujem jedinstvenu, nedvosmislenu podršku povratnicima. Ministarstvo će iz svoje nadležnosti učiniti sve za ove mladiće i njihove porodice“, naveo je Dizdar.