Upućena inicijativa da se most na Otoci nazove po Farisu Pendeku

Na sjednici Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo u četvrtak je pokrenut prijedlog da se most u naselju Otoka nazove po Farisu Pendeku.

Radi se o mladiću, fudbaleru, koji je svoje prve korake započeo u Akademija fudbala Sparta.

Naš Faris je početkom ove godine mučki i hladnokrvno ubijen, upucan je na raskrsnici na Otoci, i nakon što je prešao most, preminuo je. Most na Otoci simbolizira Farisov život, stoga smatramo da ovaj most treba biti trajna opomena i uspomena na Farisa”, poručeno je povodom pokretanja prijedloga.

Dodaje se da je Faris ostavio neizbrisiv trag svojim talentom i blagim karakterom, a njegova prerana smrt treba nas sve potaknuti da mijenjamo sebe i društvo kako bismo osigurali da se takve tragedije više ne ponavljaju.

Neka most nazvan po njemu bude trajni spomen na njegovu mladost i talent, te podsjetnik da svako dijete zaslužuje priliku ostvariti svoje snove”.

Prijedlog je iznio vijećnik Mirza Memišević u ime Akademije fudbala Sparta, uz saglasnost porodice ubijenog.

Ademu Šumanu, ubici dječaka Farisa Pendeka, produžen pritvor za tri mjeseca

Osumnjičenom za ubistvo Farisa Pendeka, Ademu Šumanu, produžen je pritvor za još tri mjeseca.

Kako je Kantonalni sud Sarajevo potvrdio medijima pritvor je produžen na prijedlog Tužilaštva KS.

Pritvor može trajati do 25. jula 2024. godine ili do nove odluke suda. Pritvor se produžava zbog opasnosti od bjekstva, opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao ponoviti krivično djelo ili utjecati na svjedoke, kao i zbog opasnosti da bi boravak osumnjičenog na slobodi mogao uznemiriti javnost”, kazala je glasnogovornica Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva KS.

Podsjetimo, 23. aprila Meris Saljević i Elmedin Gradišić, osumnjičeni za pomaganje Ademu Šumanu pušteni su na slobodu.

Uvažene su žalbe odbrane i Kantonalni sud Sarajevo je odbio prijedlog da im se pritvor produži. Oni su jučer pušteni na slobodu“, kazao je tada advokat Zijadić.

@sarajevskaseharamedia Potresne riječi majke Farisa Pendeka na mirnom okupljanju u Sarajevu #Sarajevo #sarajevotoday #sarajevo🇧🇦 #farispendek #ademsuman #mupks #policija #otoka #cengicvila ♬ original sound – Sarajevska sehara

Adem Šuman je 28. januara usmrtio Farisa Pendeka jednim hicem iz pištolja u sarajevskom naselju Otoka.

U Citroenu u kojem je bio Pendek pronađeno je zrno koje je pogodilo mladića.

Adem Šuman nije imao dozvolu za nošenje oružja, a ranije je presuđivan zbog konzumiranja narkotika.

@sarajevskaseharamedia Emotivna obraćanja najboljih prijatelna Farisa Pendeka koji su bili s njim kobne noći #Sarajevo #sarajevotoday #sarajevo🇧🇦 #farispendek #ademsuman #mupks #policija #otoka #cengicvila ♬ original sound – Sarajevska sehara

Tužiteljica je na jednom od ročišta za pritvor navela da se oni nisu uopće poznavali.

Šuman Adem se kretao iz suprotnog smjera i iza leđa prišao dječacima nakon čega je uslijedila provokacija, a prouzrokovala je da dječaci otvore prozor i pitaju u čemu je problem. Onda je Šuman Adem, bez ikakvog razloga, udario Emana, vratio se i iz kasete uzeo pištolj. U namjeri da liši života Emana, pogodio je Farisa koji je sjedio pored njega jer se sageo“, istakla je.

Nakon toga je Šuman pozvao pomagače, koji su mu pomogli da sakrije automobil i bude prevezen do Zenice.

@sarajevskaseharamedia Potresno obraćanje starijeg brata Farisa Pendeka #Sarajevo #sarajevotoday #sarajevo🇧🇦 #farispendek #ademsuman #ademsuman #mupks #policija #otoka #cengicvila ♬ original sound – Sarajevska sehara