Vahidin Munjić, prvi čovjek FUP-a, doveden u MUP KS

Policijski službenici u prostorije MUP-a Kantona Sarajevo, doveli su na saslušanje, u okviru predmeta “Black Tie 2”, i prvog čovjeka FUP-a Vahidina Munjića.

U okviru akcije SIPA-e koja se provodi koordinirano i sa policijskim agencijama nekoliko kantona do sada su privedene 22 osobe.

Aktivnosti privođenja i pretresa, vršilo se na više desetina lokacija, na području Sarajeva, Zenice i Mostara, a meta akcije je više osumnjičenih fizičkih i pravnih osoba.

U akciji koju provode MUP Kantona Sarajevo po nalogu Tužilaštva BiH privedeni su Mustafa Selmanović, šef Specijalne policijske jedinice Federalne uprave policije i biznismen Gordan Memija.

Također, u akciji koju od jutros sprovodi SIPA na saslušanje je priveden i direktor Kantonalne bolnice Zenica, Tarik Zulović, kao i uposlenica menadžmenta bolnice Aida Halać.

Službenici ove državne agencije od jutros pretresaju kancelarije u ovoj zeničkoj bolnici. Ujedno, pretresena je i teretana koja je u vlasništvu Aide Halać.

Navedene aktivnosti provode se po nalogu Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela „Organizovani kriminal“ u vezi sa krivičnim djelima „Pranje novca“, „Neovlašteni promet opojnim drogama“, i „Primanje dara i drugih oblika koristi“ i „Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja“propisana Karivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

Operativna akcija rezultat je zajedničkog rada SIPA-e sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Obavještajno bezbjednosnom agencijom BiH a podršku na terenu pružaju Ministarstvo unutrašnjih poslova ZDK i HNK.