Za nove generacije: “Spremni smo za lokalne izbore, imat ćemo kandidate za načelnike i gradonačelnika”

Politički pokret Za nove generacije održao je danas konferenciju za novinare o dosadašnjem radu u Vladi Kantona Sarajevo, budućim planovima i trenutnom stanju započetih aktivnosti.

Jedan od osnivača ove stranke Damir Marjanović istakao je da su ministrica Adna Mesihović i ministar Afan Kalamujić već postigli zapažene rezultate.

Plate uposlenika Univerziteta u Sarajevu su značajno povećane, nikada ranije nije bio realiziran konkurs za dodjelu do sada najvećih sredstava iz oblasti nauke, nikada veći budžet za UNSA nije izdvojen, nikada veća financijska potpora studentskim udruženjima, nacrt budžet koliko je bilo moguće optimiziran i usvojen u roku, pojačana kontrola nad trošenjem javnog novca u sferi programa i javnih investicija, transparentno prezentiran budžet građanima Sarajeva i još mnogo toga.

Pokret se priprema za dalje izazove u funkcioniranju izvršne vlasti i partnerima iz kluba samostalnih i stranaka trojke uskoro će ponuditi nova zakonska rješenja iz oblasti nauke, visokog obrazovanja i mladih, ali i primjene sudskih i administrativnih taksi i registra financijskih potraživanja“, kazao je Marjanović.

Marjanović je najavio i da će na lokalnim izborima imati kandidati za načelnike i gradonačelnika.

Za nove generacije su spremne za sljedeće lokalne izbore i samostalno će izaći s listama u svim sarajevskim općinama, te sa kandidatkinjama i kandidatima za načelnice i načelnike svih gradskih općina“, kazao je Marjanović.

Mesihović: “Ispunjen jedan od mojih priroiteta, objavljen je Javni poziv za zapošljavanje Zlatnih znački UNSA”

Ministrica Mesihović ističe da je za kratak period pokrenut niz neophodnih procesa.

Preuzimanje pozicije ministrice za visoko obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, pored toga što je bilo jedan od važnih prioriteta političkog pokreta Za nove generacije, za mene je bilo i odgovornost i prilika da radim na unapređenju ključnih oblasti u našem društvu.

Ponosno danas mogu reći da smo za ovaj kratak period pokrenuli niz procesa koji su bili neophodni i ranije. Izdvojili smo 4.300.000 KM za Javni poziv za nauku i naučno-istraživački rad, proveli Javni poziv najranije u historiji samog Ministarstva i tako omogućili efikasnije korištenje sredstava i dali priliku naučnoj zajednici i mladim istraživačima, organizacijama i drugim zainteresovanim da obezbijede finansijska sredstva za projekte koji daju doprinos našoj zajednici, a posebno naučno-istraživačkom radu i viokom obrazovanju.

Raspisali smo i Javni poziv za banku partnera u realizaciji projekta Studentske kartice, koji će studentima olakšati njihov studijski život u Kantonu Sarajevo“, kazala je Mesihović.

Ministrica je istaknula da je najaviše ponosna na Javni poziv za zapošljavanje Zlatnih znački UNSA.

“U saradnji sa JU Zavod za zapošljavanje Kantona Sarajevo raspisali smo i Javni poziv za zapošljavanje Zlatnih znački Univerziteta u Sarajevu, i na to sam posebno ponosna jer je to bio i jedan od mojih prioriteta prilikom preuzimanja funkcije, a sve u cilju pružanja prilike za najbolje naučne kadrove koji će svoje znanje prenositi studentima Bosne i Hercegovine, radije nego svoje karijere graditi van BiH.

Jučer je objavljen i Javni poziv za projekte za mlade Kantona Sarajevo kojim će se finansirati projekti iz oblasti unapređenja položaja mladih, za koji je izdvojeno 130.000 KM.

U toku moga dosadašnjeg mandata finalizirana je i Strategija za mlade, te su pokrenuti procesi ka izradi Akcionog plana za realizaciju 77 mjera iz te Strategije.

Od samog početka u stalnom sam kontaktu s univerzitetima u Kantonu Sarajevo, te kroz mnoge posjete koje smo do sada realizovali prikupili smo informacije s terena i upoznali se s prilikama i izazovima na kojim u budućnosti zajedno planiramo raditi“, dodaje Mesihović.

Ministrica je govorila i o budućim aktivnostima.

Veliki zadatak je pred nama u narednom periodu, a to su Izmjene Zakona o visokom obrazovanju i već smo pokrenuli procese, oformili Radnu grupu koja će raditi na samim Izmjenama, konsultovali smo i Univerzitete i uključili naučnu zajednicu u same procese.

Iako će Izmjene biti minimalne, jedan od ključnih ciljeva će biti pružanje prilike kvalitetnim studentima i profesorima da budu prepoznati u ovom Zakonu kao i njegovoj primjeni, te da im pružimo priliku da kao takvi, najvažniji sudionici našeg društva, ostanu u Bosni i Hercegovini.

Ove Izmjene će riješiti i neke izazove, a jedan od takvih je i ostvareno pravo najuspješnijih samofinansirajućih studenata koji su s prosjekom od minimalno 8,5 osigurali sebi mjesto među redovnim studentima, gdje će se njihovo školovanje finansirati iz budžeta Kantona Sarajevo, što do sada nije bio slučaj i Odluke Skupštine se nisu implementirale.

Obavila sam i niz drugih sastanaka koji su pokrenuli značajne saradnje koje će rezultirati projektima u budućnosti, a jedan od najznačajnijih će svakako biti i formiranje Fonda za nauku, te smo u tu svrhu konsultovali i Udruženje poslodavaca FBiH i Kantona Sarajevo.

Drago mi je da danas s ove pozicije mogu reći da sam do sada davala svoj maksimum u radu i da ću isto tako nastaviti, jer ja prosperitet društva vidim isključivo kroz unapređenje oblasti kojima se Ministarstvo koje vodiM bavi, a to su visoko obrazovanje, nauka i mladi“, zaključila je ministrica.

Kalamujić: “Počeli smo sa radom na budžetu za narednu godinu”

Predstavnicima medija obratio se i ministar finansija Afan Kalamujić.

Istakao je da je od imenovanja do danas uspješno Ministarstvo završilo budžet za 2024. te smo krenuli sa procesom za 2025. godinu.

Unapređen je sistem kontrole projekata za program javnih investicija. Pokrenuli smo završetak registra finansijskih obaveza Kantona Sarajevo, te pokrenuli Zakon i registar finansijskih potraživanja Kantona Sarajevo. Pokrenuli smo izradu registra parafiskalnih nameta.

Pojačali smo rad te nastavljamo kapacitiranje budžetske inspekcije i interne revizije. Izrađen je i dokument Budžet za građane. U izradi su zakoni o sudskim te administrativnim taksama kao i revizija mogućnosti Online plaćanja i lakšeg fizičkog plaćanja“, kazao je Kalamujić.