Željezničar protiv Širokog na Grbavici osvojio tri važna boda u borbi za opstanak

Odigrana je utakmica 28. kola Wwin lige Bosne i Hercegovine između Željezničara i Širokog Brijega na Grbavici.

Na kraju je semafor pokazivao 1:0. Plavi su pod imperativom pobjede ušli u ovaj okršaj jer su se nalazili u opasnoj zoni.

Osim toga, nakon poraza u Posušju smijenjen je kompletan stručni štab tima sa Grbavice, a kao privremeno rješenje postavljen je Dino Đurbuzović sa pomoćnicima. Ipak, krenimo redom.

Domaći su krenuli ofanzivno. Već u 5. minuti Mekić dobro šutira iz izgledne prilike, ali Puljić brani. Gosti su uzvratili u 17. minuti kada je Mašić , nakon kornera, glavom šutirao preko gola.

Plavi su težili da postignu pogodak. Štilić je pokušao pogoditi u 22. minuti, ali bez uspjeha. Igrao se 29. minut kada je Boljević izveo skraćeni korner, nakon prekršaja, ali je njegov udarac završio u bloku igrača Širokog Brijega.

Četiri minute poslije Galić je dobro centrirao za Krpića koji glavom šutira po sredini gola i čuvar mreže Širokog Brijega lako hvata loptu. Glavni sudija Njegomirović pokazao je žuti karton za Štilića u 37. minuti zbog simuliranja u šesnaestercu gostiju.

Radinović je u 40. minuti oprobao svoj šut,a li lopta odlazi visoko preko gola. Boljević u 43.minuti glavom pokušava, Puljić je oprezan. Ostalo je 0:0.

U nastavku je Đurbuzović odmah izvršio dvije izmjene. Umjesto Selimovića i Karića ušli su Radovac i Mahmić.

Domaći su poveli u 49. minuti. Radinović centrira, a Krpić glavom matira golmana Puljića za 1:0. Gosti su pokušali izjednačiti u 55. minuti. Ipak, udarac Prusine odlazi pored gola. Nakon toga najčešće se igralo između dva šesnaesterca. Široki Brijeg je težio da dođe do poravnanja. No, bez uspjeha.

Gostujući trener Dino Skender pokušavao je izmjenama da motiviše ekipu. Luka Mamić je požutio u 64. minuti kod gostiju nakon jednog neopreznog starta. Polovrinom drugog dijela Štilića je zamijenio Drljo. U 70. minuti Mahmić, nakon kornera, glavom prebacuje gol.

Igrao se 74. minut kada je Radovac presjekao jednu loptu, dobro šutira – lopta odlazi malo iznad gola. Ostalo je 1:0. Samo minut poslije Amoah je iz izgledne prilike bio neprecizan. Težili su domaći da postignu drugi pogodak kako bi u finiš meča ušli rasterećenije.

U 78. minuti gosti su zatresli mrežu, ali je pomoćni sudija podigao zastavicu signalizirajući ofsajd. Gosti su tražili i jedanaesterac u 82. minuti, ali je sudija Njegomirović odmahnuo rukom da se igra nastavi. Plavi su uspješno čuvali minimalnu prednost.

U finišu meča Krpića je zamijenio Zubanović. Rezultat se do kraja ovog dvoboja nije mijenjao. Izuzetno važna tri boda za tim sa Grbavice u borbi za opstanak.