Aleksandar Vučić u UN-u: “Ovo je ispolitizirana rezolucija, ja sam u Srebrenici pognuo glavu i gotovo sam bio linčovan”

Sjednica Generalne skupštine UN-a na kojoj se raspravlja o rezoluciji u Srebrenici počela je u 16 sati po našem vremenu.

O dokumentu koji je izazvao silne emocije u bh. javnosti, ali i regionu, izjasnit će se 193 predstavnika zemalja članica, a za njegovo usvajanje potrebna je natpolovična većina od 97 glasova.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se na sjednici Generalne skupštine UN-a uoči glasanja o Rezoluciji o Srebrenici.

Vučić je kazao da je Srbija bila prva po broju žrtava u odnosu na broj stanovnika.

Želim raskrinkati neistinito i lažno opravdanje za usvajanje Rezolucije. Ja sam se poklonio svim žrtvama sukoba u BiH, srpskim i bošnjačkim a i ranije sam se poklonio i položio cvijeće. Teško je govoriti nakon Njemačke koja je najjača zemlja u Evropi i vjeruje da ima moralno pravo da pridikuje svima koji se ne slažu”, kazao je Vučić na početku.

Ponovio je stav od ranije da je ovo “ispolitizirana rezolucija”.

Ovo je ispolitizirana rezolucija. Zašto se usvaja? Njemačka je govorila o pojedinačnoj i pravnoj odgovornosti, ako je to tako, zašto se usvaja Rezolucija? Ako govorimo o pojedinačnoj odgovornosti, ona je već osigurana kroz optužnice i presude i svi oni koji su optuženi već su osuđeni na kazne zatvora. Nema pojedinačnih imena u Rezoluciji, ne spominju se”.

Zašto samo ovaj slučaj, zašto samo ovaj primjer? Pitanje broj 2, pitali su da li ova rezolucija donosi pomirenje? Ne ovdje, nego u zemlji na koju se odnosi. NE, uopšte NE. U regiji? Ne, uopšte ne! Pitam Njemačku zašto su skrivali pripreme za ovu rezoluciju. Kada se pripremala za Ruandu, pripremala se na transparentan način”, kazao je Vučić.

Ponovio je da je Srbija bombardovana 1999. godine, te kazao:

24. marta na Vijeću sigurnosti kada smo htjeli da razgovaramo zašto je bombardovana Srbija 1999. godine su nam rekli da ne gledamo u prošlost. Dva dana poslije su nam rekli da pripremaju rezolcuiju za događaje pet godina prije toga. U tom slučaju činjenice nisu bitne. Kome je ovo potrebno i zašto u ovom trenutku? Zašto ti ljudi nisu progovorili o genocidu koji su počinile njihove zemlje? Zašto ne govorite o Holokaustu? To je jedini genocid koji su UN priznale”.

Genocid protiv srpskog naroda u Prvom svjetskom ratu niko nije čuo. Srbija je bila prva zemlja na svijetu po broju žrtava u odnosu na broj stanovnika. 28 posto stanovništva je izgubilo živote. Druga je bila Francuska”, kazao je Vučić.

Obrušio se na zemlje koje su inicirale rezoluciju.

Zašto ste morali vršiti tako veliki pritisak na države članice UN-a samo protiv jedne male zemlje kao što je Srbija. Zašto ste prijetili državama članicama koje nisu htjele glasati za Rezoluciju? Zašto ste im govorili da neće dobiti ekonomsku pomoć”.

Ja sam lično otišao u Srebrenicu da pognem glavu i položim cvijeće i gotovo sam bio linčovan. Ne radi se ovdje o pomirenju, ne radi se o sjećanju..”, kazao je.

Njemačka na Generalnoj skupštini UN: “Ova rezolucija nije protiv Srbije ni protiv koga, nego protiv počinilaca”

Predstavnica Njemačke Antje Linderce predstavlja rezoluciju o Srebrenici.

Na početku je kazala da je stradalo 8.372 osoba u sigurnoj zoni UN-a.

Ovaj zločin je doveo do neviđenih žrtava i patnje za preživjeli. Genocid je kao takav priznat od međunarodnih sudova.

Trebamo da zatvorimo jaz u institucionalnom sjećanju u Srebrenici. Ovaj nacrt poziva sve da se pridruže sjećanju. Ova rezolucija nije protiv Srbije ni protiv koga, nego protiv počinilaca“, rekla je, između ostalog.