Ambasada SAD u BiH pozdravila usvajanje rezolucije o Srebrenici: “Ovo je korak neophodan za pomirenje”

Nakon što je na sjednici Generalne skupštine UN-a usvojena rezolucija o genocidu u Srebrenici, oglasili su se iz Ambasade SAD u BiH.

Poručeno je da je ovo korak neophodan za pomirenje.

Sjedinjene Države su ponosno kosponzorirale rezoluciju Generalne skupštine UN-a, koju su predložile Ruanda, Njemačka i Bosna i Hercegovina, u znak sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. i pozdravljaju njeno usvajanje.

Ponovljeno poricanje genocida u Srebrenici čini međunarodno obilježavanje događaja iz 1995. godine još važnijim i hitnijim. U rezoluciji se ističe da se genocid dogodio u i oko Srebrenice u julu 1995. godine, što je nesporna činjenica koju su utvrdili Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, Međunarodni sud pravde i veliki broj forenzičkih dokaza.

Rezolucija ne cilja nijednu državu članicu i ne pripisuje kolektivnu odgovornost nijednoj grupi ljudi. Kao što rezolucija jasno kaže, svi imamo obavezu da priznamo činjenice, podučavamo istinu, odamo počast žrtvama, podržavamo stalne napore na pronalaženju i identifikaciji žrtava i krivično gonimo počinioce. Ovi koraci su neophodni za pomirenje“, naveli su iz Ambasade SAD na platformi X.

Ovo je spisak zemalja koje su glasale protiv Rezolucije o genocidu u Srebrenici

Na današnjem zasjednju na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN) usvojena je Rezolucija o genocidu u Srebrenici sa 84 glasa “za”, “suzdržanih” je bilo 68, a broj država koje su glasale “protiv” je 18.

Podsjetimo, ukupno 170 zemalja, članica UN-a danas je glasalo, a one koje su bile protiv Rezolucije su: Antigua i Barbuda, Bjelorusija, Kina, Komoros, Kuba, Sjeverna Koreja, Kongo, Dominika, Eritreja, Eswatini, Grenada, Mađarska, Mali, Nauru, Nikaragva, Rusija, Sao Tome i Principe, Srbija i Sirija.

Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Većina zemalja članica UN-a odlučila je da se 11. juli svake godine obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici. Rezolucijom o genocidu u Srebrenici 11. juli je odobren na isti način na koji je 27. januar određen za Dan sjećanja na holokaust, a 7. april kao Međunarodni dan razmišljanja o genocidu nad Tutsima 1994. u Ruandi.

Podsjetimo, glasanju je prethodila rasprava zemalja članica koje su objašnjavale svoje stavove u zavisnosti od toga da li su bile za, suzdržane ili protiv.

Nacrt rezolucije su prvi put službeno predstavile Njemačka i Ruanda 18. aprila u zgradi UN-a u New Yorku.

Ove dvije zemlje, koje su inicirale Rezoluciju, najveći su sponzori njenog usvajanja, a do zaključenja teksta nacrt rezolucije o Srebrenici kosponzoriralo je 39 država.