Bh. meteorolog objavio kakvo nas ljeto očekuje: “Bit će ovo izazovna godina, dosta rizičnih situacija u pogledu svih hazarda”

Meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bosne i Hercegovine Bakir Krajinović je objavio kakve nas vremenske prilike očekuju u ljetnim mjesecima pred nama.

Krajinović je prvo objavio o broju ukupnih padavina do danas te šta nas u pogledu padavina očekuje u narednim periodu.

Ukupne padavine od početka 2024. godine do danas na cijelom prostoru Bosne i Hercegovine je manja od prosjeka. To odstupanje najveće je na sjeveroistoku zemlje gdje je palo svega 60% u odnosu na prosjek. U ostalim krajevima palo je između 70 i 85% u odnosu na prosjek 1991-2020. godina. Na priloženom grafikonu odstupanja su data po stanicama.

Kako stvari stoje i tokom tri ljetna mjeseca očekuje nas manje padavina u odnosu na referentne vrijednosti, i to na jugu i jugozapadu do 50% u ostalim krajevima do 75%. Biće ovo izazovna godina u pogledu vodnog bilansa”, napisao je on.

Podsjetio je na vremenske prilike za ljetni period koje su ranije objavljene.

Uz informacije koje ukazuju da će sva tri mjeseca biti toplija od prosjeka očekivati je i dosta rizičnih situacija u pogledu svih hazarda koje smo iskusili u prošlosti”, naveo je.

I poznati bh. meteorolog Nedim Sladić je ranije govorio o vremenskim prilikama u ljetnom periodu.

Što se tiče prognoze vremena za nadolazeće ljeto, postoji određeni konsenzus na numeričkim prognozama. Cijeli skup modela Copernicus službe za klimatske promjene (C3S) ukazuje na to da bi ljeto 2024. godine u većem dijelu regije, bilo toplije do znatno toplije u odnosu na klimatološki period 1991.-2020.

No, unatoč toplijoj sezoni, to ne znači da neće biti povremenih kraćih hladnijih perioda. No, u cjelini veći dio ljeta bi trebao biti topliji od prosjeka, a toplinom bi se posebno isticali juli i posebno august. Dakle, prema sadašnjim pokazateljima drugi dio ljeta bi bio još topliji od prvoga. Kako budemo išli prema drugom dijelu ljeta, jači su signali za sušnije razdoblje“, kazao je tada Sladić.

Kada nam stižu ljetne temperature?

Federalni hidrometeorološki zavod objavio je vremensku prognozu do početka juna.

Do 26. maja prognozira se nestabilno vrijeme, sa pljuskovima, često praćenim grmljavinom te lokalno pojavom gradom posebno na sjeverozapadu, sjeveru i sjeveroistoku.

U ostalim krajevima zemlje očekuje se nestabilno vrijeme sa povremene i umjernim padavina pljuskovitog karaktera. Od 27. do 31. maja raste vjerovatnoća za duže sunčane periode, ali i dalje su izgledni lokalni i povremeni pljuskovi.

Najviše sunčanih perioda i najmanje padavina, do kraja maja, očekuje se u Hercegovini. Od 01. juna do kraja prognoznog perioda izgledno je stabilno, sunčano i toplo vrijeme.

Do 31. maja, u Bosni minimalne jutarnje temperature kretat će se od 10 do 15, u Hercegovini od 11 do 16 °C, danju u Bosni i Hercegovini od 22 do 27 °C.

Od 01. juna do kraja prognoznog perioda, očekuje se porast vrijednosti temperatura zraka, u Bosni tokom jutra od 12 do 17, u Hercegovini od 14 do 19, a u najtoplijem dijelu dana u Bosni do 29 u Hercegovini do 32 °C, saopćeno je iz FHMZ BiH.