Danas nestabilno s kišom i pljuskovima, meteoalarmi na snazi za većinu zemlje

Jutros je u centalnim i istočnim područjima bilo umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a u ostalim dijelovima sunčano uz malu oblačnost.

Temperature zraka izmjerene u 08 sati iznosile su: Bjelašnica 8 stepeni, Bihać, Ivan Sedlo i Sokolac 14, Drvar, Prijedor i Sanski Most 15, Bugojno, Široki Brijeg, Srebrenica i Tuzla 16, Sarajevo i Zvornik 17, Banja Luka, Doboj, Livno, Trebinje i Zenica 18, Neum 19, Gradačac i Mostar 20 stepeni.

Danas će u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno i nešto sunčanije prije podne. Tokom dana i dalje nestabilno vrijeme sa kišom i pljuskovima.

Ponegdje uz kišu moguća je i grmljavina, a lokalno je moguća i pojava grada, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Vjetar slab u sjevernim područjima Bosne sjeverni i sjeveroistočni, a u ostatku zemlje južni i jugozapadni. Najviša dnevna temperatura od 23 do 30 stepeni.

U Sarajevu umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U drugom dijelu dana sa kišom i pljuskovima, a moguća je i grmljavina. Najviša dnevna temperatura oko 27 stepeni.

Žuti meteoalarm upaljen za većinu regija

Za danas je za većinu regija u Bosni i Hercegovini upaljen žuti meteoalarm.

Za regije Livno, Sarajevo i Tuzla meteoalarm je aktivan zbog grmljavine, dok je za Banjaluku, Foču, Prijedor i Višegrad upaljen zbog pljuskova s grmljavinom.

Budite u toku sa aktuelnom vremenskom prognozom. Očekujte manje smetnje u aktivnostima na otvorenom.

Budite svjesni da se mogu pojaviti oluje sa grmljavinom. Budite posebno pažljivi u izloženim područjima, kao što su planine, šume i otvoreni tereni. Smetnje u vanjskim aktivnostima su moguće“, glasi upozorenje za Sarajevo gdje je meteoalarm na snazi do 18 sati.

Oblačno s padavinama i narednih dana

U utorak, sutra, umjereno do pretežno oblačno sa sunčanim periodima. Tokom dana, nestabilno vrijeme sa pljuskovima i grmljavinom. Lokalno je moguća i pojava grada.

Vjetar umjeren do pojačan južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 14 do 20, a dnevna od 22 do 28, na jugu i sjeveroistoku Bosne do 28 stepeni.

U srijedu umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima lokalnim pljuskovi su moguću na jugu i jugozapadu zemlje. U ostatku dana širom zemlje lokalni pljuskovi, ponegdje praćeni grmljavinom.

Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 12 do 18, na jugu i sjeveru zemlje do 20, a dnevna od 21 do 28 stepeni.

U četvrtak umjereno do pretežno oblačno. Nešto sunčanije se očekuje u sjevernim i sjeveroistočnim područjima. Tokom dana, ponegdje u Bosni može pasti malo kiše ili kratkotrajni pljusak.

Jutarnja temperatura zraka od 14 do 20, a dnevna od 22 do 28 stepeni.