Danas nestabilno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, na snaži žuti meteoalarm širom zemlje

Jutros je Bosni i Hercegovini bilo pretežno oblačno vrijeme sa kišom.

Temperature zraka izmjerene u 08 sati iznosile su: Bjelašnica 6 stepeni, Ivan Sedlo i Sokolac 12, Sarajevo i Srebrenica 14, Livno i Trebinje 15, Bihać, Prijedor, Sanski Most, Široki Brijeg i Zvornik 16, Banja Luka, Bijeljina, Bugojno, Doboj, Drvar, Mostar, Tuzla i Zenica 17, Neum 21 stepen.

Danas se u Bosni i Hercegovini očekuje umjereno do pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Vjetar umjerene jačine južnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 20 i 26 stepeni.

U Sarajevu prije podne pretežno oblačno sa kišom. Smanjenje oblačnosti u drugom dijelu dana. Najviša dnevna temperatura zraka oko 22 stepena.

Zbog snažnih udara vjetra i grmljavine širom zemlje su upaljeni meteoalarmi, ali i zbog jačih padavina.

Žuti meteoalarm je na snazi za Sarajevo, Tuzlu, Livno, Mostar, Banjaluku, Foču, Prijedor, Trebinje i Višegrad.

Kakav vikend možemo očekivati?

Sutra, u subotu, malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme. Po kotlinama i uz riječne tokove u jutarnjim satima će biti magle. Slabi kratkotrajni lokalni pljuskovi su mogući na području Hercegovine i jugozapadu Bosne.

Vjetar umjerene jačine južnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 9 i 14, na jugu zemlje do 17, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 23 i 29 stepeni.

U nedjelju u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa pljuskovima i grmljavinom.

Vjetar slab južnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 9 i 14, na jugu zemlje do 18, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 20 i 26 stepeni.

U ponedjeljak u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom.

Vjetar slab južnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 15, na jugu zemlje do 18, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 18 i 23 stepena.

Kada stiže konačna stabilizacija vremena?

Meteorolozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda ažurirali su izglede vremena za narednih 15 dana.

Objavili su kada konačno možemo očekivati stabilizaciju vremenskih prilika i rast temperatura vazduha.

Kako su istakli nestabilno vrijeme karakterisalo je veći dio maja. Iako već osamnaest dana zaredom u Bosni i Hercegovini je izmjereno bar malo kiše, ukupne sume padavina u većini krajeva su ipak ispod prosječnih za ovo doba godine.

Slične vremenske prilike očekuju nas i u prvoj sedmici juna. Preovladavat će nestabilno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Pojava grada nije isključena, naročito u sjevernim područjima zemlje.

U subotu (01.06.) izgledno je nešto stabilnije vrijeme, kada lokalne nestabilnosti se prognoziraju samo na jugu Hercegovine u prijepodnevnim satima. Temperature zraka u granicama prosječnih.

Minimalne temperature zraka varirat će između 10 °C i 15 °C u Bosni, na jugu Hercegovine do 17 °C. Najviše dnevne temperature u između 22 °C i 28 °C. Od utorka (04.06.) maksimalne temperature do 25 °C.

U periodu od 06. do 13. juna prema trenutnim sinoptičikm materijalima očekuje se stabilizacija vremenskih prilika. Stabilizacija vremenskih prilika usloviće i porast temperature zraka.

Jutarnja temperatura u Bosni uglavnom između 15 °C i 20 °C, u Hercegovini do 22 °C. Najviša dnevna temperatura od 26 °C do 31 °C, na sjeveru i jugu zemlje do 34 °C.