Danas pretežno oblačno sa kišom

Danas će, prema najavi meteorologa Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme sa kišom i pljuskovima.

Ponegdje na jugu, uz kišu moguća je i grmljavina. Vjetar će biti slab, u Bosni istočnog i sjeveroistočnog smjera, a u Hercegovini jugo.

Jutarnja temperatura zraka većinom između 7 i 12, na jugu zemlje do 15, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 15 i 20, na jugu do 23 stepena.

U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme sa kišom. Do kraja dana, postupan prestanak padavina. Jutarnja temperatura oko 9, a najviša dnevna temperatura zraka oko 16 stepeni.

Kiša i pljuskovi do kraja radnog dijela sedmice

U srijedu, sutra, nešto manje oblačnosti prije podne, a tokom dana u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme sa kišom i pljuskovima.

Vjetar slab južnog i jugoistočnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 7 i 13, na jugu zemlje do 15, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 16 i 23 stepena.

U četvrtak u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U većem dijelu zemlje slabi kratkotrajni lokalni pljuskovi. Jači pljuskovi su mogući u poslijepodnevnim satima na području Krajine, sjeveru i sjeveroistoku Bosne.

Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugoistočnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 7 i 12, na jugu zemlje do 16, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 20 i 26 stepeni.

U petak umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa kišom i pljuskovima, uglavnom prije podne. Tokom dana, postupan prestanak padavina i smanjenje oblačnosti.

Jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 16, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 18 i 25 stepeni.

Izgledi vremena za 15 dana: Slijedi kratka stabilizacija, pa opet kiše i pljuskovi

Meteorolozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda ažurirali su izglede vremena za narednih 15 dana.

Prema njihovoj prognozi od utorka na prostoru Bosne i Hercegovine počinje novo razdoblje sa promjenjivim vremenskim prilikama, koje će potrajati do kraja radne sedmice.

Vrijeme će karakterisati naoblačenje i kiša, ponegdje i u obliku izraženijih pljuskova s grmljavinom.

Tokom ovog perioda svakodnevno možemo očekivati padavine, koje bi u utorak i srijedu mogle bit ii cjelodnevne.

Pri tome, naročito u Hercegovini i u Krajini velika je vjerovatnoća i za izraženije lokalne pljuskove i grmljavinu.

Od četvrtka (16. maja) svakodnevno će gotovo posvuda biti i sunčanih sati. U subotu i nedjelju stabilno i pretežno sunčano.

Minimalne temperature zraka od nedjelje varirat će između 7 °C i 12 °C u Bosni, na jugu Hercegovine do 15 °C. Najviše dnevne temperature u Bosni između 15 °C i 20 °C, na jugu zemlje do 22 °C.

U periodu od 20. do 27. maja nakon kraćeg stabilnog perioda prema raspoloživim sinoptičkim materijalima ponovo slijedi period nestabilnog vremena, praćen kišom i lokalnim pljuskovima.

Jutarnja temperatura uglavnom između 9 °C i 13 °C u Bosni, na jugu zemlje do 15 °C. Najviša dnevna temperatura u Bosni od 18 °C do 23 °C, u Hercegovini do 25 °C.