Danas sunčano uz umjeren porast naoblake tokom dana, mogući i lokalni pljuskovi u drugom dijelu dana

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost.

Temperature zraka izmjerene u 08 sati iznosile su: Bjelašnica 7 stepeni, Bugojno, Ivan Sedlo, Livno i Široki Brijeg 10, Drvar i Srebrenica 12, Sarajevo, Sokolac i Zenica 13, Bihać, Prijedor, Sanski Most i Zvornik 14, Banja Luka i Trebinje 15, Mostar i Tuzla 16, Bijeljina, Gradačac i Neum 18 stepeni.

Danas se u našoj zemlji očekuje sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne jači razvoj oblačnosti u centralnim, istočnim, sjevernim područjima Bosne, kao i ponegdje na istoku i sjeveru Hercegovini može uvjetovati lokalne pljuskove, koji mogu biti praćeni grmljavinom, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Vjetar slab do umjeren u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne zapadni i jugozapadni, a u ostatku zemlje istočni i sjeveroistočni. Najviša dnevna temperatura od 22 do 28 stepeni.

U Sarajevu sunčano uz umjeren porast oblačnosti tokom dana. Poslije podne su mogući su lokalni pljuskovi. Najviša dnevna temperatura oko 24 stepena.

Oblačno s padavinama i grmljavinom do kraja mjeseca

U subotu, sutra, umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Poslije podne i dio večerni u većem dijelu Bosne se očekuje kiša i lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom. Ponegdje na sjeveru i sjeveroistoku Bosne intenzivnije padavine.

Vjetar slab do umjeren u Hercegovini i na jugozapadu Bosne južni i jugozapadni, a u ostatku zemlje istočni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 10 do 16, na jugu do 18, a dnevna od 20 do 26, na jugu i sjeveru do 29 stepeni.

U nedjelju pretežno oblačno vrijeme sa kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom. Vjetar slab u Bosni sjeverni i sjeverozapadni, a u Hercegovini, veći dio dana, južni.

Jutarnja temperatura zraka od 12 do 18, a dnevna od 16 do 22, na jugu i sjeveroistoku zemlje do 25 stepeni.

U ponedjeljak umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom.

Vjetar slab u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne zapadni i jugozapadni, a u ostatku zemlje istočni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 10 do 16, na jugu do 18, a dnevna od 20 do 26, na jugu i sjeveru do 28 stepeni.

Kada nam stižu ljetne temperature?

Federalni hidrometeorološki zavod objavio je vremensku prognozu do početka juna.

Do 26. maja prognozira se nestabilno vrijeme, sa pljuskovima, često praćenim grmljavinom te lokalno pojavom gradom posebno na sjeverozapadu, sjeveru i sjeveroistoku.

U ostalim krajevima zemlje očekuje se nestabilno vrijeme sa povremene i umjernim padavina pljuskovitog karaktera. Od 27. do 31. maja raste vjerovatnoća za duže sunčane periode, ali i dalje su izgledni lokalni i povremeni pljuskovi.

Najviše sunčanih perioda i najmanje padavina, do kraja maja, očekuje se u Hercegovini. Od 01. juna do kraja prognoznog perioda izgledno je stabilno, sunčano i toplo vrijeme.

Do 31. maja, u Bosni minimalne jutarnje temperature kretat će se od 10 do 15, u Hercegovini od 11 do 16 °C, danju u Bosni i Hercegovini od 22 do 27 °C.

Od 01. juna do kraja prognoznog perioda, očekuje se porast vrijednosti temperatura zraka, u Bosni tokom jutra od 12 do 17, u Hercegovini od 14 do 19, a u najtoplijem dijelu dana u Bosni do 29 u Hercegovini do 32 °C, saopćeno je iz FHMZ BiH.