Memorijalni centar Srebrenica: “Usvajanje Rezolucije zatvaranje poglavlja borbe za istinu o genocidu”

Memorijalni centar Srebrenica-Potočari Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine i udruženja koja okupljaju porodice žrtava genocida pozdravljaju usvajanje Rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o Međunarodnom Dan refleksije i komemoracije Genocida u Srebrenici 1995. godine.

Usvajanjem Rezolucije i stavljanjem Dana sjećanja na genocid u Srebrenici u Službeni kalendar Ujedinjenih nacija označava finalo poglavlje na putu priznanja genocida od strane globalne svjetske zajednice. Uz presude Međunarodnog suda prave i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, ovim zaključujemo tri decenije dugu borbu za priznavanje istine o Srebrenici. Veliko hvala bosanskohercegovačkoj diplomatiji i svim prijateljima Bosne i Hercegovine koji su učinili sve da bismo dočekali ovu vijest”, poručio je direktor Memorijalnog centra Emir Suljagić.

Poručuju da će se borba protiv negiranja genocida nastaviti, ali da javnost treba to negatore izmjestiti iz fokusa pažnje, te posmatrati to kao izolovane slučajeve poražene politike.

Pred nama je nastavak djelovanja na prikupljanju informacija u vezi sa pronalskom nestalih u genocidu na kojem vrijedno radi Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine i ICMP. Istovremeno, fokus rada Memorijalnog centra će biti na stvaranju alata za edukaciju generacija koje dolaze te internacionalizaciji izučavanja genocida u Srebrenici, gdje je Rezolucija temelj za nova partnerstva i prilike za saradnju. Konačno, Memorijalni centar i država Bosna i Hercegovina trebaju postati međunarodni akter u borbi za prevenciju zločina protiv čovječnosti i genocida u savremenim konfliktima”, napominje Suljagić.

Za majke koje su izgubile svoje najmilije u genocidu u Srebrenici, usvajanje Rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o Međunarodnom Dan refleksije i komemoracije Genocida u Srebrenici 1995. godine predstavlja dugo očekivanu pravdu i priznanje.

Usvajanjem Rezolucije ostvarili smo pravdu za naše voljene i osigurali da se njihova žrtva nikada ne zaboravi. Ovo je trenutak koji nas podsjeća na našu obavezu da nastavimo borbu protiv negiranja genocida i da gradimo društvo temeljeno na istini, pravdi i pomirenju”, navode iz Udruženja Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa, Udruženja Žene Podrinja, Udruženja Srebreničke majke i Udruženja žene Srebrenice.

Memorijalni centar Srebrenica će nastaviti biti most međureligijskog i međuetničkog dijaloga, te će ostati vodeća državna institucija na putu osiguranja poštivanja svih žrtava iz ratova devedesetih.

Bošnjaci, bosanski muslimani, kao narod koji je žrtva genocida u Srebrenici, danas je dobio komad pravde i istine. To mu je dugovala civilizacija i historija. Mi, kao građani i građanke Bosne i Hercegovine smo dužni da gradimo mir, čuvamo stabilnost i stvaramo prilike za izgradnju dijaloga temeljenog na toleranciji, istini i vladavini prava.

Pobijedili smo, zatvaramo jedno poglavlje teško poglavlje za našu zemlju. Put je bio dug, trajao je decenijama. Današnji dan i ova Rezolucija bude nadu da je vrijeme da ovo društvo ozdravi. Izlazimo iz pozicije žrtve i u rukama imamo mehanizam da budemo oni koji će pomoći drugima u nevolji i učiniti sve da fraza “nikad više” zaista nosi težinu i značenje”, dodao je Suljagić.

Memorijalni centar Srebrenica je izrazio zahvalnost predstavnicima institucija, medijima, organizacijam civilnog društva, akademskoj zajednici u zemlji i svijetu na podršci tokom zagovaranja usvajanja Rezolucije.

Posebno zahvaljujem članovima i članicama tima Memorijalnog centra te našim vanjskim saradnicima na velikom poslu koji je iza nas. Vrijedilo je”, zaključio je Suljagić.

Prva reakcija Aleksandra Vučića nakon usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici

Predsjednik Srbije na svom je Instagram nalogu objavio prvu reakciju nakon što je u Generalnoj Skupštini UN-a usvojena Rezolucija o genocidu u Srebrenici.

Predaja za nas nikad nije bila opcija. Ponosan na slobodnu Srbiju i herojski srpski narod”, napisao je predsjednik Srbije na Instagramu.

Prije nego je usvojena Vučić je kazao da “želi raskrinkati neistinito i lažno opravdanje za usvajanje Rezolucije.”

Ja sam se poklonio svim žrtvama sukoba u BiH, srpskim i bošnjačkim a i ranije sam se poklonio i položio cvijeće. Teško je govoriti nakon Njemačke koja je najjača zemlja u Evropi i vjeruje da ima moralno pravo da pridikuje svima koji se ne slažu,” kazao je Vučić.

Mediji u Srbiji “na aparatima” nakon usvajanja Rezolucije, ovo su naslovi režimskih medija

Brojne su reakcije podrške su uslijedile iz zemalja svijeta, ali očekivano one najgore dolaze upravo iz susjedne Srbije.

Srbija se grčevito danima borila da se ne usvoji Rezolucija, te vodila kampanju dezinformisanja javnosti da usvajanje Rezolucije znači da je srpski narod genocidan, iako se to nigdje u tekstu ne spominje, kao niti kolektivna krivica.

Srbija je tako nastavila politiku negiranja genocida, te su tako suptilno sami priznali dozu krivice u počinjenju najgoreg ratnog zločina.

To se danas može vidjeti i po naslovnim stranama medija u toj zemlji, gdje gotovo svi usvajanje Rezolucije nazivaju “sramnom odlukom”.

Također, veliki je broj medija koji su zemlje koje su glasale “protiv” označili kao prijatelje Srbije, dok sve zemlje koje su glasale “za” označili neprijateljima zemlje…

Bitno je napomenuti da u prvi plan stavljaju da je zbir zemalja koje su glasale protiv i bile suzdržane veći od broja zemalja koje su podržale Rezoluciju.

Pogledajte naslove medija u Srbiji:

SRAMNA ODLUKA – Usvojen nacrt rezolucije o Srebrenici! BILO VIŠE UZDRŽANIH I GLASOVA PROTIV NEGO ZA!“, glasi naslov Pinka.

DOBRO IH UPAMTITE! Za neke smo očekivali, a neki su nam zabili nož u leđa: Ove zemlje glasale su za sramnu rezoluciju“, naslov je Informera.

REZOLUCIJA O SREBRENICI USVOJENA TANKIM BROJEM GLASOVA Više protiv i uzdržanih, nego za!“, naslov je Blica.

Više glasova protiv i uzdržanih, nego za: Usvojena rezolucija o Srebrenici“, piše Telegraf.

Sramna rezolucija jedva izglasana, više uzdržanih i protiv nego za!“, piše Srbija Danas.

Usvojena sramna rezolucija o Srebrenici; U zbiru više glasova protiv i uzdržanih nego “za”“, piše b92.

Usvojena Rezolucija o genocidu u Srebrenici: Za dokument glasale 84 države, protiv Srbija, Rusija, Kina…“, naslov je koji je izabrao Danas.

Željko Komšić: “Uprkos nervozi i nesuvislom ponašanju dijela zvaničnika iz RS, BiH iz svega ovoga izlazi jača”

U Generalnoj skupštini UN-a danas je usvojena Rezolucija o genocidu o Srebrenici.

Povodom usvajanja oglasio se i član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Usvajanjem Rezolucije o genocidu u Srebrenici na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija stavljena je tačka na jedan višedecenijski proces, koji je započeo podizanjem optužnica za genocid, nastavljen izricanjem pravnosnažnih presuda pred međunarodnim sudovima i danas konačno završen usvajanjem Rezolucije u Ujedinjenim nacijama.

Ovim je na svjetskom nivou nakon pravnog konsenzusa koji je izražen kroz presude suda oformljenog od strane Ujedinjenih nacija, postignut i politički konsenzus po pitanju genocida koji je izvršen u Bosni i Hercegovini odnosno u Srebrenici. Mišljenje onih koji se nalaze izvan postignutog pravnog i političkog konsenzusa uopće nije relevantno”, naveo je.

Potom je dodao:

Ovo je također prilika da preživjele žrtve genocida, okrenu novu stranicu u životu, i krenu uzdignute glave, ponosno i dostojanstveno živjeti svoj život, svoji na svome, u svojoj domovini, u svojoj državi kao pobjednici nad zločincima koji sada truhnu u zatvorima.

Također ovo je prilika i za sve one koji imaju društvenu i političku odgovornost prema počinjenom genocidu u njihovo ime, da izgrade novi odnos prema toj činjenici, odnos koji bi bio na liniji onoga što je civilizirano, ako sebi žele dobro.”

Na kraju je kazao kako BiH iz svega izlazi jača.

Što se tiče države Bosne i Hercegovine, uprkos nervozi i nesuvislom ponašanju dijela zvaničnika iz manjeg entiteta koji u ovom historijskom trenutku nisu naročito bitni ni za historiju niti za bilo šta drugo, uprkos njihovim smiješnim najavama kataklizme, Bosna i Hercegovina iz svega ovoga izlazi jača, i to je ono što je najvažnije, jer jaka Bosna i Hercegovina jedini je garant onoga da genocid koji je počinjen više nije moguće ponoviti. U toj snazi naša je pobjeda”.

Nermin Nikšić: “Srebrenica je ogledalo u kojem svi testiramo svoju ljudskost, svoju istinoljubivost i pravednost”

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH i premijer FBiH na društvenim mrežama oglasio se nakon što je Generalna skupština UN-a usvojila Razoluciju o genocidu u Srebrenici.

Nikšić je zahvalio svima koji su podržali ovu Rezoluciju.

Zbog onih koji uporno negiraju tu čunjenicu, bilo je nužno usvojiti ovakvu Rezoluciju. Hvala svim zemljama članicama Ujedinjenih nacija koje su prepoznale značaj Rezolucije i glasale za njeno usvajanje. U Srebrenici je počinjen genocid što je utvrđeno pravosnažnom presudom Međunarodnog suda pravde u Hagu.

Tu pravnu činjenicu ne može niko osporiti bez obzira koliko se pojedinci trudili da genocid svedu na ‘strašan zločin’. Strašan zločin je tragedija koja se desila prije par dana u Tuzli, nedavno u Gradačcu ili prošle godine u Beogradu, ali u Srebrenici je bio genocid”, napisao je on.

Također, Nikšić je objasnio zbog čega je usvajanje ove Rezolucije važna poruka.

Rezolucija o genocidu u Srebrenici prvenstveno je bez sumnje ljudski i civilizacijski čin. Danas je poslana važna lekcija počiniteljima, zločincima i onom dijelu čovječanstva koje još uvijek ne zna razliku između dobra i zla. Nažalost, danas smo svjedoci da se slični zločini dešavaju i u drugim dijelovima svijeta, iako iz dubine duše želim da nikada neka nova generacija ne doživi sudbinu srebreničkih žrtava.

Rezolucija je stoga snažna ljudska, moralna i politička poruka pojedincima koji bježe od odgovornosti, poruka politikama revizionizma i afirmacije zla, što može dovesti do njegovog ponavljanja. Ona je čin suštinskog i simboličnog iscjeljenja, ograda od negiranja, sjećanje. Srebrenica nije ničija retorika, ničije mišljenje, ničija generalizacija, interpretacija.

Srebrenica nije osuda cijelog jednog naroda kako se to zlonamjerno nastoji kontinuirano predstaviti u okviru ciljane propagande. Nema kolektivne krivice, postoje samo zločin, počinitelji i njihovi nalogodavci. Srebrenica je istina koju moramo stalno naglas izgovarati, ne da bismo se vraćali u prošlost, već da bismo brinuli o budućnosti”, dodao je.

Podsjetio je Nikšić da je naredne godine 30 godina od genocida u Srebrenici.

Iduće godine će biti trideset godina od počinjenja genocida u Srebrenici. Kao i svaka do sada, bit će to još jedna tužna godišnjica za porodice koje još traže svoje nestale. Porodice su ubijene, osakaćene, nestale, životi uništeni. Preživjeli su ostali da žive sa traumama tražeći tijela svojih najbližih, tražeći pravdu, zagovarajući istinu, opovrgavajući laži koje iznova otvaraju stare rane.

Rezolucijom se dodatno štiti istina o Srebrenici jasno definirana u presudama- ni pedalj dalje od toga. UN je prije trideset godina zakazao u Srebrenici. Danas su donošenjem Rezolucije u ovoj najbitnoj međunardnoj oganizaciji dokazali da se sa kobnim greškama mogu suočiti. Nadam se da će doći dan kada će nove generacije u našem okruženju prihvatiti istinu kao katarzu i kao čin skidanja okova zla koje tako nasilno njihove trenutne političke elite nameću svom narodu.

Srebrenica je ogledalo u kojem svi testiramo svoju ljudskost, svoju istinoljubivost i pravednost. To što je nekim pogled u ogledalo ružan, krivica je njih samih”, naveo je na kraju.

Za Rezoluciju je glasalo 84 zemlje, 18 je bilo protiv, a 68 suzdržano.

Većina zemalja članica UN-a odlučila je da se 11. jul svake godine obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici. Rezolucijom o genocidu u Srebrenici 11. juli je odobren na isti način na koji je 27. januar određen za Dan sjećanja na holokaust, a 7. april kao Međunarodni dan razmišljanja o genocidu nad Tutsima 1994. u Ruandi.

Konaković nakon što je usvojena rezolucija o Srebrenici: “Djelić pravde za žrtve genocida”

Na današnjoj sjednici Generalne skupštine UN-a izglasana je rezolucija o Srebrenici. Za rezoluciju su glasale 84 zemlje, 19 je bilo protiv, a 68 je bilo suzdržanih.

Nakon što je usvojena rezolucija, na Facebooku se oglasio ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković.

Usvajanje rezolucije djelić je pravde za žrtve genocida. Dan kad je počinjen genocid, 11 juli, svih narednih godina bit će obilježen u Generalnoj skupštini UN-a, ali i u drugim zemljama širom svijeta.

Djeca će učiti u školama, a podizanje svijesti o genocidu u Srebrenici bt iće imperativ za civilizovani dio planete“, napisao je Konaković.

Ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković se ranije osvrnuo i na današnje obraćanje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića pred Generalnom skupštinom UN-a, koja se održava povodom glasanja o rezoluciji o genocidu u Srebrenici, osudivši zaobilaženje termina ‘genocid’ u Vučićevom obraćanju i kazavši kako “ovakva politizacija naglašava nužnost donošenja rezolucije”.

Svjedočili smo kako predsjednik Srbije Aleksandar Vučić negira presude međunarodnih tribunala, niti jednom ne upotrijebivši riječ ‘genocid’, te odbijajući priznati da se rezolucija donosi u ime žrtava. Ovakva politizacija naglašava nužnost donošenja rezolucije“, poručio je Konaković.

Istaknuo je i kako ovakav stav ne doprinosi skladu, već nagrađuje zločince.

Ne možete očekivati ​​od nas da šutimo zarad nacionalne sloge o strašnom stradanju našeg naroda i genocidu u Srebrenici. Pravi sklad se ne postiže na ovaj način; samo pomaže počiniteljima, a nagrađuje zločince“, podvukao je Konaković.

Aleksandar Vučić u UN-u: “Ovo je ispolitizirana rezolucija, ja sam u Srebrenici pognuo glavu i gotovo sam bio linčovan”

Podsjećamo, Vučić je u obrazloženju protivljenja rezoluciji rekao kako se radi o “ispolitiziranom” dokumentu, te da ona ne doprinosi pomirenju.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se na sjednici Generalne skupštine UN-a uoči glasanja o Rezoluciji o Srebrenici.

Vučić je kazao da je Srbija bila prva po broju žrtava u odnosu na broj stanovnika.

Želim raskrinkati neistinito i lažno opravdanje za usvajanje Rezolucije. Ja sam se poklonio svim žrtvama sukoba u BiH, srpskim i bošnjačkim a i ranije sam se poklonio i položio cvijeće. Teško je govoriti nakon Njemačke koja je najjača zemlja u Evropi i vjeruje da ima moralno pravo da pridikuje svima koji se ne slažu”, kazao je Vučić na početku.

Ponovio je stav od ranije da je ovo “ispolitizirana rezolucija”.

Ovo je ispolitizirana rezolucija. Zašto se usvaja? Njemačka je govorila o pojedinačnoj i pravnoj odgovornosti, ako je to tako, zašto se usvaja Rezolucija? Ako govorimo o pojedinačnoj odgovornosti, ona je već osigurana kroz optužnice i presude i svi oni koji su optuženi već su osuđeni na kazne zatvora. Nema pojedinačnih imena u Rezoluciji, ne spominju se”.

Zašto samo ovaj slučaj, zašto samo ovaj primjer? Pitanje broj 2, pitali su da li ova rezolucija donosi pomirenje? Ne ovdje, nego u zemlji na koju se odnosi. NE, uopšte NE. U regiji? Ne, uopšte ne! Pitam Njemačku zašto su skrivali pripreme za ovu rezoluciju. Kada se pripremala za Ruandu, pripremala se na transparentan način”, kazao je Vučić.

Ponovio je da je Srbija bombardovana 1999. godine, te kazao:

24. marta na Vijeću sigurnosti kada smo htjeli da razgovaramo zašto je bombardovana Srbija 1999. godine su nam rekli da ne gledamo u prošlost. Dva dana poslije su nam rekli da pripremaju rezolcuiju za događaje pet godina prije toga. U tom slučaju činjenice nisu bitne. Kome je ovo potrebno i zašto u ovom trenutku? Zašto ti ljudi nisu progovorili o genocidu koji su počinile njihove zemlje? Zašto ne govorite o Holokaustu? To je jedini genocid koji su UN priznale”.

Genocid protiv srpskog naroda u Prvom svjetskom ratu niko nije čuo. Srbija je bila prva zemlja na svijetu po broju žrtava u odnosu na broj stanovnika. 28 posto stanovništva je izgubilo živote. Druga je bila Francuska”, kazao je Vučić.

Obrušio se na zemlje koje su inicirale rezoluciju.

Zašto ste morali vršiti tako veliki pritisak na države članice UN-a samo protiv jedne male zemlje kao što je Srbija. Zašto ste prijetili državama članicama koje nisu htjele glasati za Rezoluciju? Zašto ste im govorili da neće dobiti ekonomsku pomoć”.

Ja sam lično otišao u Srebrenicu da pognem glavu i položim cvijeće i gotovo sam bio linčovan. Ne radi se ovdje o pomirenju, ne radi se o sjećanju..”, kazao je.

Ambasada SAD u BiH pozdravila usvajanje rezolucije o Srebrenici: “Ovo je korak neophodan za pomirenje”

Nakon što je na sjednici Generalne skupštine UN-a usvojena rezolucija o genocidu u Srebrenici, oglasili su se iz Ambasade SAD u BiH.

Poručeno je da je ovo korak neophodan za pomirenje.

Sjedinjene Države su ponosno kosponzorirale rezoluciju Generalne skupštine UN-a, koju su predložile Ruanda, Njemačka i Bosna i Hercegovina, u znak sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. i pozdravljaju njeno usvajanje.

Ponovljeno poricanje genocida u Srebrenici čini međunarodno obilježavanje događaja iz 1995. godine još važnijim i hitnijim. U rezoluciji se ističe da se genocid dogodio u i oko Srebrenice u julu 1995. godine, što je nesporna činjenica koju su utvrdili Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, Međunarodni sud pravde i veliki broj forenzičkih dokaza.

Rezolucija ne cilja nijednu državu članicu i ne pripisuje kolektivnu odgovornost nijednoj grupi ljudi. Kao što rezolucija jasno kaže, svi imamo obavezu da priznamo činjenice, podučavamo istinu, odamo počast žrtvama, podržavamo stalne napore na pronalaženju i identifikaciji žrtava i krivično gonimo počinioce. Ovi koraci su neophodni za pomirenje“, naveli su iz Ambasade SAD na platformi X.

Ovo je spisak zemalja koje su glasale protiv Rezolucije o genocidu u Srebrenici

Na današnjem zasjednju na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN) usvojena je Rezolucija o genocidu u Srebrenici sa 84 glasa “za”, “suzdržanih” je bilo 68, a broj država koje su glasale “protiv” je 18.

Podsjetimo, ukupno 170 zemalja, članica UN-a danas je glasalo, a one koje su bile protiv Rezolucije su: Antigua i Barbuda, Bjelorusija, Kina, Komoros, Kuba, Sjeverna Koreja, Kongo, Dominika, Eritreja, Eswatini, Grenada, Mađarska, Mali, Nauru, Nikaragva, Rusija, Sao Tome i Principe, Srbija i Sirija.

Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Većina zemalja članica UN-a odlučila je da se 11. juli svake godine obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici. Rezolucijom o genocidu u Srebrenici 11. juli je odobren na isti način na koji je 27. januar određen za Dan sjećanja na holokaust, a 7. april kao Međunarodni dan razmišljanja o genocidu nad Tutsima 1994. u Ruandi.

Podsjetimo, glasanju je prethodila rasprava zemalja članica koje su objašnjavale svoje stavove u zavisnosti od toga da li su bile za, suzdržane ili protiv.

Nacrt rezolucije su prvi put službeno predstavile Njemačka i Ruanda 18. aprila u zgradi UN-a u New Yorku.

Ove dvije zemlje, koje su inicirale Rezoluciju, najveći su sponzori njenog usvajanja, a do zaključenja teksta nacrt rezolucije o Srebrenici kosponzoriralo je 39 država.