Meteorolozi objavili izglede vremena za narednih 15 dana

Meteorolozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda ažurirali su izglede vremena za narednih 15 dana.

Prema njihovim najavama nakon kratkog stabilnog i relativno toplog perioda, u utorak i srijedu su u Bosni i Hercegovini izgledni lokalni pljuskovi.

Jače izraženi pljuskovi, praćeni i grmljavinskim nevremenom mogući su u Posavini. U četvrtak, lokalni pljuskovi prognoziraju se u centralnim i sjevernim područjima zemlje. U južnoj Hercegovini pretežno sunčano, ali ne i posve stabilno, jer će i na ovom području postojati uslovi za kraći pljusak.

Od petka do kraja sedmice očekuju se stabilnije vremenske prilike. Kraći pljusak moguć je na planinama. Puhaće uglavnom slab do umjeren vjetar pretežno sjevernog smijera, na jugu zemlje na momente jaka bura.

Minimalne temperature zraka od nedjelje varirat će između 8 °C i 13 °C u Bosni, na jugu Hercegovine do 15 °C. Najviše dnevne temperature u Bosni između 17 °C i 23 °C, na jugu zemlje do 26 °C.

U periodu od 13. do 14. maja preovladavaće pretežno sunčano i stabilno vrijeme. Od 15. maja prodor novog nestabilnog zraka usloviće niže temperature zraka i padavine uglavnom u vidu pljuskova.

Jutarnja temperatura uglavnom između 7 °C i 12 °C u Bosni, na jugu zemlje do 15 °C. Najviša dnevna temperatura u Bosni od 14 °C do 18 °C, u Hercegovini do 22 °C.

Detaljna prognoza za naredne dane

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Vjetar slab do umjerene jačine jugozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 21 i 26 stepeni.

U Sarajevu sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Najviša dnevna temperatura zraka oko 24 stepena.

Oblačno vrijeme i padavine nisu nestale s prošlom sedmicom, pa će nas i ove dočekati mnoge promjene.

Sutra, u utorak, u Bosni i Hercegovini djelomično vedro. U drugoj polovini dana u Bosni se očekuju lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom. Jače grmljavinsko nevrijeme je moguće u sjevernim područjima Bosne.

Vjetar slab do umjerene južnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 8 i 13, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 19 i 24 stepena.

U srijedu u Bosni djelmično vedro sa pljuskovima tokom cijelog dana. U Hercegovini će preovladavati sunčano uz umjerenu oblačnost. U poslijepodnevnim satima lokalni pljuskovi su mogući i na području Hercegovine.

Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između 7 i 13, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 16 i 21, na jugu zemlje do 26 stepeni.

U četvrtak u pretežno oblačno vrijeme u Bosni i na sjeveru Hercegovine. Rijetko u Bosni može pasti malo kiše. U većem dijelu Hercegovine će preovladavati sunčano uz malu do umjerenu oblačnost.

Vjetar u Bosni većinom slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Na području Hercegovine i jugozapadne Bosne umjereno jaka bura.

Jutarnja temperatura zraka većinom između 7 i 11, na jugu zemlje do 15, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 13 i 18, na jugu zemlje od 21 do 26 stepeni.