Meteorolozi objavili kada možemo očekivati konačnu stabilizaciju vremenskih prilika i rast temperatura

Meteorolozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda ažurirali su izglede vremena za narednih 15 dana.

Objavili su kada konačno možemo očekivati stabilizaciju vremenskih prilika i rast temperatura vazduha.

Kako su istakli nestabilno vrijeme karakterisalo je veći dio maja. Iako već osamnaest dana zaredom u Bosni i Hercegovini je izmjereno bar malo kiše, ukupne sume padavina u većini krajeva su ipak ispod prosječnih za ovo doba godine.

Slične vremenske prilike očekuju nas i u prvoj sedmici juna. Preovladavat će nestabilno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Pojava grada nije isključena, naročito u sjevernim područjima zemlje.

U subotu (01.06.) izgledno je nešto stabilnije vrijeme, kada lokalne nestabilnosti se prognoziraju samo na jugu Hercegovine u prijepodnevnim satima. Temperature zraka u granicama prosječnih.

Minimalne temperature zraka varirat će između 10 °C i 15 °C u Bosni, na jugu Hercegovine do 17 °C. Najviše dnevne temperature u između 22 °C i 28 °C. Od utorka (04.06.) maksimalne temperature do 25 °C.

U periodu od 06. do 13. juna prema trenutnim sinoptičikm materijalima očekuje se stabilizacija vremenskih prilika. Stabilizacija vremenskih prilika usloviće i porast temperature zraka.

Jutarnja temperatura u Bosni uglavnom između 15 °C i 20 °C, u Hercegovini do 22 °C. Najviša dnevna temperatura od 26 °C do 31 °C, na sjeveru i jugu zemlje do 34 °C.

Detaljna prognoza za danas i naredne dane

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati umjereno do pretežno oblačno i nestabilno vrijeme, u drugoj polovini dana sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Jače naoblačenje sa zapada u noći na petak usloviće padavine širom zemlje.

Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 21 i 27 °C.

U Sarajevu će preovladavati sunčano uz umjerenu oblačnost. Više oblačnosti u poslijepodnevnim satima kada može padati kiša. Najviša dnevna temperatura zraka oko 24 °C.

Zbog grmljavine i pljuskova s grmljavinom aktivan je žuti meteoalarm za veći dio naše zemlje.

Meteoalarm je upaljen za Sarajevo, Livno, Mostar, Tuzla, Banjaluka, Foča, Prijedor, Trebinje, Višegrad.

U petak, sutra, u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom.

Vjetar umjerene jačine južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 15 °C, na jugu zemlje do 17 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 20 i 26 °C.

U subotu preovladavaće sunčano uz umjerenu oblačnost. Po kotlinama i uz riječne tokove u jutarnjim satima će biti magle. Slabi kratkotrajni lokalni pljuskovi su mogući na području Hercegovine i jugozapadu Bosne.

Vjetar umjerene jačine južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 9 i 14 °C, na jugu zemlje do 17 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 23 i 29 °C.

U nedjelju u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa pljuskovima i grmljavinom.

Vjetar slab južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 9 i 14 °C, na jugu zemlje do 18 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 20 i 26 °C.

U ponedjeljak u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom.

Vjetar slab južnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 10 i 15 °C, na jugu zemlje do 18 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 18 i 23 °C.