Ministar Šteta: “Rezultati u javnom prevozu su vidljivi, nastavljamo raditi na unapređenju”

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta danas je održao sastanak sa direktorom preduzeća GRAS Senadom Mujagićem, direktorom kompanije Centrotrans Safudin Čengićem i predstavnicima Ministarstva i prevoznika o temi javnog prevoza na području kantona.

Analizirane su sve aktivnosti koje su u periodu od pet godina realizovane za poboljšanje javnog prevoza u svakoj općini, kao i o značaju svih pogodnosti koje su urađene u proteklom periodu. Razgovarano je i o planovima za naredni period.

Prije pet godina, zaključenim Sporazumom kojeg je potpisao ministar Šteta sa prevoznicima, prvi put je omogućeno da mjesečne karte penzionera važe kod oba prevoznika.

Taj Sporazum, kako je istaknuto, bio je prvi korak u kreiranju novih pogodnosti koje su, ispostavit će se, izuzetno značajne za građane. Nedugo nakon toga, karte đaka i studenata, počinju važiti kod oba prevoznika.

Saradnjom svih strana, subvencijama Kantona prema prevoznicima, danas je situacija takva da svi kuponi važe kod oba prevoznika.

Period od pet godina, intenzivnim radom i pronalaženjem najboljih rješenja za građane, saradnjom Ministarstva saobraćaja na čelu sa ministrom Štetom i prevoznika, donio je velike pozitivne promjene kada je u pitanju javni prevoz.

Značajan broj linija koje godinama nisu saobraćale, vraćene su u red vožnje.

Đacima, studentima i penzionerima sa minimalnom penzijom omogućena je besplatno korištenje javnog prevoza.

Prvi put Sarajevo ima i noćni prevoz koji je besplatan za sve građane.

Svim pogodnostima za građane, ulaganjem u infrastrukturu, širenjem infrastrukture, regulacijom redova vožnje, povoljnim prevozom, osluškivanjem potreba građana, kreirano je okruženje u kojem je povećan broj korisnika javnog prevoza. Rezultat nije moguće ostvariti preko noći, posebno ako se uzme u obzir decenijsko zanemarivanje javnog prevoza, ali smo napravili odlične temelje za potpuno vraćanje povjerenja građana u javni prevoz. Imamo još posla, bitno je da su rezultati vidljivi”, istakao je ministar Šteta.

Na sastanku je odlučeno da će postojeći kuponi đaka i studenata važiti i tokom raspusta, odnosno za period juli, august za kategoriju đaka, a za kategoriju studenata juli, august i septembar, tako da će ove dvije kategorije besplatno koristiti javni prevoz i tokom raspusta.

Ministarstvo saobraćaja zahvaljuje prevoznicima na saradnji, kooperativnosti i vjerujemo da ćemo zajedničkim radom i u budućnosti dodatno unaprijediti javni prevoz i građanima omogućiti još kvalitetniju uslugu.