Munira Subašić najavila tužbu protiv Nenada Stevandića: “Garantujem mu životom da ćemo i protiv njega donijeti presudu”

Predsjednica udruženja Majke Srebrenice, Munira Subašić, kazala je za BHRT kako će uskoro krivično goniti Nenada Stevandića, predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske i predsjednika Ujedinjene Srpske.

Reagujući na izjave političkih predstavnika iz RS, kazala je kako se navikla na izjave predsjednika ovog entiteta.

Milorad Dodik nije to samo danas da je to nešto uradio, Milorad Dodik svaki dan to radi, jer ne znam, jako se teško boriti protiv samog sebe, jer u njemu je nešto proradilo onda ne zna šta da radi. Često puta kod nas u Bosni kad kaže pomahnita i to, znaš, znači nešto se budi u njemu, a šta će izaći iz tog buđenja, ne znam, vidjećemo, čekaćemo dane da prespava pa ćemo vidjeti”, prenosi BHRT.

Naglasila je kako nju i ostale članice udruženja i majke Srebrenice više zabrinjavaju izjave i postupanja Stevandića.

Meni lično kao majci je Stevandić opasniji od Milorada Dodika, ja i mi kao organizacija, kao udruženje razgovaramo sa vrlo važnim advokatima, ovaj put ne iz Bosne nego iz inostranstva. Podnijet ćemo krivičnu prijavu protiv njega jer on stvarno evo danima danima truje, truje, truje”, navela je.

Podsjetila je tužbe protiv Nizozemske i UN-a.

Stavandić, samo neka zna da očekujemo, mi smo uspjele da tužimo UN, pa smo uspjele da tužimo vladu Holandije, Ministarstvo odbrane, da dobijemo presudu, ja mu garantujem životom da ćemo i protiv njega donijeti presudu, neće on mirno spavati”, poručila je.

Za predstavnike država koji nisu glasali za Rezoluciji o Srebrenici kazala je kako ih ne želi vidjeti u Memorijalnom centru u Srebrenici.

Podsjetimo, Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) izglasala je jučer Rezoluciju o proglašenju 11. jula Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

84 zemlje su glasale za, 68 je bilo uzdržano dok je samo 19 bilo protiv.

Otvorena prijetnja Nenada Stevandića: “Ko se mača lati, od mača će i poginuti”

Predsjednik NSRS Nenad Stevandić izjavio je nakon zasjedanja Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) kako je 65 glasova “za” dokument koji je upućen Generalnoj skupštini znak da se radi o jednoglasnoj odluci po kojoj se u Banjaluci neće prihvatiti rezultati zasnovani na ucjenama.

Sve zemlje koje krše međunarodno pravo to rade jer su ucijenjene ili jer im je obećano nešto za to”, rekao je on ističući da rezolucija o kojoj raspravlja Generalna skupština Ujedinjenih nacija neće izdržati sud vremena.

Stevandić je istakao da su tri razloga zbog kojih je sporan način donošenja, ali i tekst Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Prvi pravne prirode jer BiH ima Ustav koji je rezultat međunarodnog ugovora koji je prihvaćen sa svim aneksima. U tom ugovoru piše da se ne mogu donositi odluke bez saglasnosti entiteta i naroda. Ova odluka koja stoji iza rezolucije nema pečat RS, ni BiH čak ni FBiH i ona je samim tim nelegitimna.

Drugi razlog je moralni aspekt sadržan u činjenici da se nije pojavila rezolucija o pomirenju koja ima za cilj da sve narode pomiri, nego je data prednost nemoralnom aktu podmićivanja. Treća je naučna, naučna istina kažu, a iznijeli su je najveći stručnjaci za masovne zločine, koji su rekli da ona sa naučnog stanovišta ne može biti tretirana kao rezolucija o genocidu”, rekao je Stevandić.

On je istakao da vjeruje da dokument koji je usvojila NSRS, a koji je već danas stigao do dvije trećine zemalja u Generalnoj skupštini, može problematizovati cijelo pitanje i dovesti do toga da dk glasanja ne dođe.

Mnoge zemlje su pozdravile stav NSRS kao sjajan pravni akt”, dodao je ocjenjujući da se iz Sarajeva vodi medijska histerija koja neće ishodovati ukidanje Republike Srpske.

Mogu samo da kažem staru narodnu, ‘ko se mača lati od mača će i poginuti’ ko se i ovakve rezolucije na silu lati od nje bi mogao i da strada”, nastavio je.

Odgovarajući na pitanje u kojem djelu rezolucije se pominje kolektivna odgovornost Stevandić je priznao da toga u rezoluciji nema, ali da nema ni pojedinačbe odgovornosti o kojoj govore presude.

Rezolucija uvijek ima kolektivni karakter. To licemjerno podmetanje da se skine taj žig kolektiviteta potpuno demaskira i razobličava namjere i kreatora i sponzora i kosponzora”, zaključio je.