Nakon Norveške i Irske i Španija priznala palestinsku državu

Pedro Sanchez, španski premijer, saopštio je danas da će njegova zemlja priznati palestinsku državu.

Naglasio je da će se priznanje desiti 28. maja, dodavši da se ista ideja brani i u Ukrajini.

Pored Sancheza, istu odluku danas su saopštili i zvaničnici Norveške i Irske.

Na osnovu, riječi norveškog premijera, da se naslutiti da bi se na isti potez mogle odlučiti i još neke zemlje.

Moj je dojam da se razmišlja u još nekim zemljama, ali neću ulaziti u detalje o tome. Mislim da će iznijeti svoj stav kada za to budu spremne”, rekao je jutros.

Slično su poručili i irski zvaničnici.

Radujem se da će nam se u narednim sedmicama pridružiti i druge države. Ovo je historijski trenutak za Irsku, ali i Palestinu. Vjerujemo u slobodu i pravdu. Vjerujemo da je trajan mir jedino moguće osigurati na slobodnoj volji slobodnih ljudi”, saopštio je Simon Harris.

Trenutno osam država članica EU priznaje palestinsku državnost, a posljednja je bila Švedska 2014.

Izrael povukao ambasadore iz Irske i Norveške nakon priznanja palestinske nezavisne države

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je u srijedu opoziv “na konzultacije” svojih veleposlanika u Irskoj i Norveškoj nakon odluke tih zemalja da priznaju državu Palestinu.

Danas šaljem jasnu poruku Irskoj i Norveškoj: Izrael neće šutjeti o ovom pitanju”, rekao je izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz, navodi se u priopćenju.

U jeku rata u Pojasu Gaze između islamističkog pokreta Hamas i Izraela, nekoliko europskih zemalja objavilo je u srijedu inicijativu s ciljem priznavanja Države Palestine.

Norveška će od 28. maja priznati postojanje palestinske države, objavio je u srijedu norveški premijer Jonas Gahr Store.

Irska je najavila priznanje palestinske države, izjavio je njezin premijer Simon Harris u zajedničkom priopćenju s Oslom i Madridom.

Irska i Norveška žele poslati “poruku Palestincima i cijelom svijetu: terorizam se isplati”, odgovorio je na to šef izraelske diplomacije.

Nakon što je teroristička organizacija Hamas izvela najveći masakr Židova od holokausta, nakon što je počinila najstrašnije seksualne zločine koje svijet poznaje, ove su zemlje odlučile nagraditi Hamas i Iran i priznati palestinsku državu”, rekao je.

Njihov je pristup opisao kao “uvrnut”, rekavši da je to “nepravda prema sjećanju na žrtve 7. oktobra” i da “potkopava pravo Izraela na samoobranu”.

Rat je izazvao napad Hamasa 7. obtobra koji je rezultirao smrću više od 1.170 ljudi, uglavnom civila.

Od 252 osobe koje su 7. obtobra uzete kao taoci, 124 još uvijek drže u Gazi, uključujući 37 mrtvih.

Izrael je obećao da će uništiti Hamas i pokrenuo je razornu ofenzivu u Pojasu Gaze u znak odmazde, što je rezultiralo smrću najmanje 35.647 ljudi, od kojih su većina civili, podaci su Hamasovog ministarstva zdravstva u Gazi.