Nermin Nikšić o stradanju rudara Šehanovića: “Kada se desi tragedija poput ove čovjek zanijemi i sve riječi zapnu u grlu”

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić na svom zvaničnom Facebook profilu oglasio se povodom tragičnog pronalaska tijela rudara Asima Šehanovića.

Kada se desi tragedija poput ove u jami rudnika Mramor čovjek zanijemi i sve riječi zapnu u grlu. Da ironija bude veća, kako kažu, prema rudarskim standardima ova jama je važila za jednu od sigurnijih. Uvijek sam se divio tim ponosnim ljudima koji svaki dan odlazeći na posao, spuštajući se u jamu, rizikuju svoje živote potpuno svjesni rizika i mogućnosti tragedije poput ove posljednje.

Neće oni to priznati, naprotiv za njih je to svakodnevnica na koju su navikli i nevjerovatna je ljubav koju iskazuju prema svom zanimanju. Asim Šehanović bio je nabolji primjer toga”, naveo je Nikšić.

Premijer Nikšić je naveo kako život nije pravedan i kako najčešće stradaju najbolji među nama.

Iz ranga najboljeg pitomca, skinuo je časnu oficirsku uniformu i zamijenio je za najčasniju uniformu komorata. I, kako kažu, bio primjer svojim kolegama u svemu. Nažalost, uvjerili smo se kako život nije pravedan i kako najčešće stradaju najbolji među nama. Iskreno sam se do zadnjeg trenutka nadao da će spasilačke ekipe koje su ulagale nadljudske napore javiti drugačiju vijest od one s kojom smo se suočili.

Gubitak s kojim se suočava porodica nemoguće je nadomjestiti. Uopšte ne sumnjam da će im njegove radne kolege pružiti podršku, naravno da će se Elektroprivreda i Vlada maksimalno uključiti, ali ne postoji ništa što će im zamijeniti oca i supruga.

Njegovoj porodici, prijateljima i radnim kolegama upućujem izraze saučešća zbog gubitka brižnog supruga i oca, dobrog prijatelja, vrijednog rudara, prvog kopača. Ovo je veliki gubitak za sve njih i ono što im u ovako teškim trenucima možemo ponuditi je naše duboko suosjećanje i pomoć. Asimu Šehanoviću neka je vječni rahmet i lahka bosanska zemlja.”

Pripadnici čete za spašavanje su 7. maja, oko 17:00 sati, došli do tijela tragično nastradalog rudara Asima Šehanovića.