Novi detalji incidenta u školi u Sarajevu: Pedagogica spriječila krvoproliće, napadač odličan učenik

Velika drama odvijala se jučer u Osnovnoj školi “Behaudin Selmanović” u sarajevskom naselju Briješće, kada je jedan učenik devetog razreda izboden.

Njega je oštrim predmetom napao vršnjak iz škole, nakon čega je dječak prevezen u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, gdje je sinoć operisan.

Iz policije su naveli da je povredu oštrim predmetom zadobio još jedan učenik devetog razreda, kojem su konstatirane lakše tjelesne povrede.

Maloljetnik, koji je počinio napad, jučer je uhapšen zbog osnova sumnje da je “počinio krivična djela ubistvo u pokušaju i lakša tjelesna povreda”.

Sada su otkriveni i detalji incidenta koji je šokirao i uposlenike i ostale učenike ove škole.

Naime, kako piše Dnevni avaz, mladić koji je izvršio napad na vršnjake odličan je učenik.

Međutim, još nikome nije jasno zašto se odlučio napasti kolege i šta je tome prethodilo.

Saznaje se da je nož kojem je izbo vršnjake, jednog ciljano, a drugog, koji je pokušao zaštiti kolegu, kupio, što je potvrdio i njegov otac. Tačnije, otac je u izjavi tužiocu kazao da nož nije iznesen iz kuće.

Incident se desio tokom odmora, a do tada je ovaj 15-godišnjak bio miran i ništa nije upućivalo na to da će napasti kolege.

Prema informacijama medija, krvoproliće je spriječila pedagogica škole, koje je kada je vidjela šta se dešava, odgurnula dječaka i oduzela mu nož.

Maloljetnik osumnjičen za pokušaj ubistva danas je predat u nadležnost Tužilaštva Kantona Sarajevo, potvrđeno je iz Tužilaštva KS.

Njemu je određeno 24-satno zadržavanje nakon čega će postupajuća tužiteljica odlučiti o daljim mjerama.