Oglasio se FTV: “I mi radnici imamo pravo na rad i život, destrukcija s BHRT-a se prelama i preko naših leđa”

Gledaoci Federalne televizije umjesto redovnog jutarnjeg programa naišli su na testnu sliku.

Naime, rukovodstvo BHRT-a je ispunilo svoje prijetnje najavljujući prekid produkcije i emitiranja programa RTV Federacije BiH.

Povodom ove odluke zvaničnim saopćenjem se oglasila i Federalna televizija.

Osuđujemo nezakonitu i neodgovornu Odluka organa koji se naziva Poslovodni odbor BHRT o nasilnom prekidu programa Federalne radio televizije, a koja se dogodila jutros u 6 sati! I mi radnici RTV Federacije BiH imamo pravo na rad i život.

Naša kuća Federalna radio televizija, nažalost, ponovo je izložena nezapamćenoj kampanji od strane određenih pojedinaca iz rukovodstva BHRT-a s ciljem ugrožavanja naše egzistencije i opstanka”, naveli su u saopćenju.

Između ostalog, naveli su kako ispadaju “robovi” BHRT-a.

Svakodnevno se u negativnom kontekstu u programima BHRT-a, od raznih ovlaštenih i neovlaštenih urednika, te cenzorski precizno, obmanjuje javnost kako postoji dug RTV Federacije BiH prema BHRT-u, koji je sam, nažalost, na vrhu neslavne liste najvećih dužnika u Bosni i Hercegovini i da je ‘reprezentativno’ potvrđen ogroman dug prema uposlenicima BHRT-a po raznim stavkama neplaćenih doprinosa uključujući zdravstveno i penziono osiguranje.

Na temelju dostupnih podataka vidljivo je da je RTV Federacije BiH redovno uplaćivala 50 posto od prikupljene takse BHRT-u, u skladu sa Zakonom, te redovno platila iznose za razne usluge, prostore, za Arhiv, za Muzičku produkciju BHRT, za održavanje informatičkog sistema (sve skupa je mjesečni iznos preko 350.000 KM!) i još u posljednjih 12 godina vratila preko 30 miliona konvertibilnih maraka BHRT-u iz ranijeg razdoblja.

Ovdje je važno napomenuti da su i te usluge korištenja kompromitirane javašlukom od strane vodstva s BHRT-a. Prostori su neprimjereni zbog zastarjelosti, nerada, prokišnjavanja – ispada da smo robovi BHRT-ove zapuštenosti! Zbog toga iskazujemo, još jednom, oštar protest!”.

Potom su dodali:

I dok svi mi marljivo radimo, upravo preko leđa radnika RTV Federacije BiH, želi se opravdati katastrofalno poslovanje Uprave BHRT-a gdje dominiraju razni programski kompromisi i gdje se za potrebe vanjskih produkcija osiguravaju poslovi proizvodnje emisija, koji zasigurno puno koštaju. Ako je već trebalo nešto učiniti po pitanju lošeg poslovanja BHRT-a, dugovanjima RTRS-a, a treba, zašto to nije pokrenuto puno ranije i zašto se samo na štetu uposlenika RTV Federacije BiH oglašavaju iz Poslovodstva BHRT-a s potezima koji su destruktivni i kojima su meta životi i egzistencija radnika RTV Federacije BiH. Pozivamo sve nadležne institucije da još jednom preispitaju poslovanje BHRT-a, te i njihov najnoviji skandalozni potez prisilnog prekida programa Federalne radio televizije.”

Samostalni sindikat uposlenika RTV Federacije BiH poziva i Vladu Federacije BiH da hitno reagira.

Treba hitno da odgovori na zločinačke namjere Poslovodnog odbora BHRT da se ukine naše postajanje i da radnici RTV Federacije BiH ostanu bez svojih skromnih ali pošteno zarađenih primanja.

Radnici RTV Federacije BiH su u proteklom razdoblju strpljivo i marljivo izvršavali svoje poslove. U posljednjem razdoblju broj radnika RTV Federacije BiH je smanjen za 20 posto, ukinute su vanjske produkcije i neracionalni izdatci, uvedene mjere štednje. Sada kada radnici RTV Federacije BiH imaju redovite plaće, uplate doprinosa, i kada se svakodnevno očekuje poboljšanje uvjeta rada i domaće produkcije, pokušava se ugroziti naše poslovanje i postojanje.

S druge strane, svjedoci smo da već godinama nema racionalizacije poslovanja na BHRT-u i mi ne želimo biti žrtve njihove rastrošnosti, lošeg poslovanja i planiranja. BHRT stalno povećava svoje izdatke i broj radnika o čemu svjedoče izdatci za bruto plaće koji su posljednjih godina rapidno rasli. Sve ove činjenice bole radnike RTV Federacije BiH. Snishodljivost menadžmenta BHRT-a prema privatnicima, destruktivnim politikama i njihovim kadrovima, neracionalnom poslovanju, naposljetku, se slomila na radnicima te kuće. Mi žalimo što se ta destrukcija s BHRT-a sada prelama i preko naših leđa.

Sada je važno iskazati zajedništvo i solidarnost. Zahvaljujemo se na brojnim porukama podrške. Samostalni sindikat uposlenika RTV FBiH poziva na proteste i reakciju javnosti a nakon prisilnog gašenja našeg programa od strane BHRT-a.”