OHR povodom oktobarskih izbora: “Građani će učestvovati na slobodnim i fer izborima”

Ured visokog predstavnika se oglasio danas povodom predstojećih lokalnih izbora koji se održavaju 6. oktobra, istaknuvši kako će građani imati priliku da učestvuju na “slobodnim i fer izborima”, budući da je njihov standard poboljšan u skladu s međunarodnim i demokratskim standardima.

Izbori su temelj funkcionalnog demokratskog društva. 6. oktobra ove godine, građani i građanke Bosne i Hercegovine će imati priliku glasati na slobodnoim i fer izborima, budući da je integritet izbornog poboljšan u skladu sa međunarodnim demokratskim standardima.

Njihov izbor će biti ispoštovan, a politički predstavnici moraju implementirati volju građanki i građana koji su jedini suveren u demokratskom društvu”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da je obaveza vlasti neometana provedba izbora.

Nedvojbena obaveza svih organa vlasti u BiH je da poštuju zakonski okvir i osiguraju održavanje izboraa u slobodnom i fer okruženju sa punim poštivanjem postojećeg zakonskog okvira, međunarodnih demokratskih standarda i nadležnih institucija čiji je zadatak neometana provedba izbornog procesa”, dodaje se u saopštenju.

Podsjećamo, visoki predstavnik je krajem marta ove godine upotrijebio bonske ovlasti i nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona BiH, nakon što politički lideri nisu uspjeli da postignu dogovor o izmjenama izbornog zakonodavstva.

Visoki predstavnik Christian Schmidt je nametnuo Paket za poboljšanje integriteta izbornog procesa imajući u vidu nesposobnost ili nespremnost domaćih vlasti da isprave teške nedostatke u izbornom procesu. Birači u BiH moraju imati ravnopravnu priliku da učestvuju u izborima i moraju biti sigurni da je njihov glas adekvatno prebrojan i ispoštovan u kasnijem formiranju vlasti. Izborne krađe moraju biti sistemski spriječene, poručeno je tada iz OHR.