Policajcu Džemalu Hadžiabdiću osam godina zatvora zbog smrti Adnana Hadžagića, dvojica pripadnika MUP-a oslobođeni

Vijeće Kantonanalnog suda u Sarajevu kojim je predsjedavala sutkinja Melika Murtezić izreklo je presudu kojom je Džemala Hadžiabdića, pripadnika MUP-a KS, osudilo na jedinstvenu kaznu od osam godina zatvora, dok su policajci Adnan Karaman i Kemal Hrvo oslobođeni optužbi.

Naime, policajac Kemal Hrvo se teretio da je u obavljanju službe drugog zlostavljao i nanio mu lakše povrede, dok su policajci Adnan Karaman i Džemal Hadžiabdić optuženi da su drugom nanijeli teške povrede uslijed kojih je preminuo.

Hadžiabdić je proglašen krivim za krivično djelo zloupotreba u obavljanju službe i nanošenje teških tjelesnih povreda Adnanu Hadžagiću prilikom intervencije policije u sarajevskoj općini Stari Grad, uslijed kojih je Hadžagić preminuo u kolima Hitne pomoć, prenosi Faktor.

Za isto krivično djelo teretio se i Adnan Karaman koji je današnjom presudom oslobođen, dok se Kemal Hrvo teretio za zloupotrebu u obavljanju službe i nanošenje lakih tjelesnih povreda Enesu Koziću prilikom iste policijske intervencije.

Ova presuda nije pravosnažna i na nju je dozvoljena žalba Vrhovnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine u roku od 15 dana.

Vrijedi napomenuti i da je javnost poprilično podvojena bila tokom suđenja, a isključivo zbog prošlosti Hadžagića i njegovih prijatelja, od kojih su mnogi redovno punili stupce crne hronike.

Sutkinja Murtezić u kratkom obrazloženju presude navela je da je sud prihvatio iskaz svjedoka – očevidca događaja, koji se u cijelosti poklapao sa materijalnim dokazima te je sud našao dokazanim sa sigurnošću da je u slučaju Hadžiabdića djelo počinjeno na način opisan u optužnici.

Kako je obrazložila sutkinja, za razliku od Hadžiabdića, tužilaštvo nije dokazalo van razumne sumnje krivicu preostaloj dvojici na način kako je ona opisana u optužnici. Izmeđ ostalog, kazala je da je i samo tužilaštvo navelo da nema očevidaca da je Karaman tukao Hadžagića, ali i da je više puta Karaman tražio medicinsku pomoć.

Optužnicom potvrđenom u maju 2022. godine, policajac Kemal Hrvo se teretio da je kao službena osoba u obavljanju službe drugog zlostavljao i nanio mu lakše tjelesne povrede, dok su policajci Adnan Karaman i Džemal Hadžiabdić optuženi da su drugom nanijeli teške tjelesne povrede usljed kojih je preminuo, kao i drugog zlostavljali nanijevši mu teške povrede i duševne patnje.

Radi se o policajcima koji su u sarajevskom naselju Vratnik učestvovali u policijskoj interveniciji, odnosno potjeri za vozilom u kojem su se nalazili Adnan Hadžagić, Enes Kozić i Haris Zuko, za kojim je odranije bila raspisana potraga zbog razbojništva.

Prema navodima iz optužnice, nakon što je policija pokušala zaustaviti “golf 3” u kojem su se nalazili, oni su se oglušili o naredbu i došlo je do sudara njihovog vozila sa policijskim vozilom.

U namjeri da pobjegnu, Hadžagić, Kozić i Zuko izašli su iz vozila i krenuli bježati ulicom Lubina u pravcu ulice Vratnik Mejdan, dok su policajci Kemal Hrvo i Adnan Karaman potrčali za njima.

Nakon što su sustigli Enesa Kozića, on je fizički napao policajca Hrvu i nanio mu fizičku povredu, nakon čega ga je on savladao i stavio mu lisice.

Nakon toga, kako se navodi u optužnici, policajac Hrvo je Koziću, iako je Kozić bio vezan i onemogućen da pruži otpor, nanio više udaraca nogama obuvenim u čizme u predjelu glave, usta, lijeve strane grudnog koša i potkoljenica, nanijevši mu pritom lakše tjelesne povrede u vidu krvnih podljeva na dijelovima tijela po kojim ga je udarao.

Policajac Adnan Karaman se tereti da je u nastavku potjere za Adnanom Hadžagićem i Harisom Zukom, sustigao Hadžagića, koji je prilikom bježanja pao, pa tako nije mogao pružiti otpor jer se nalazio u nižem položaju tijela.

On mu je, prema optužnici, “nanio više udaraca nazuvenim stopalom zamahnute noge, kao i tvrdim zamahnutim mehaničkim sredstvom, a potom šutiranjem, kao i snagom zamaha jakog intenziteta u predjelu trupa”, a potom pozvao Hitnu pomoć i udaljio se u pravcu gdje se nalazi policajac Kemal Hrvo.

Nakon toga je na mjesto događaja stigla policijska patrola u kojoj su se nalazili policajci A. Č., E. S. i Džemal Hadžiabdić, pripadnik PS Centar. On je, vidjevši Hadžagića, koji se nalazio u bespomoćnom čučećem položaju jer je već bio povrijeđen, iako svjestan da mu on ne može pružiti otpor, prišao mu, psujući mu Boga i majku, nogama obuvenim u čizme udario Hadžagića u gornji dio grudnog koša usljed čega on pada na leđa.

Kako se navodi u optužnici, policajac Hadžiabdić tada nastavlja da udara nogama Hadžagića u stomak i prsa, nakon čega se penje na njega i objema nogama mu skače po gornjem dijelu tijela.

Usljed svega toga, kako je dalje navedeno u optužnici, Hadžagić je zadobio brojne povrede po cijelom tijelu, između ostalog, serijski prelom rebara s obje strane, prelom grudne kosti između rebara, prelom nastavka četvrtog grudnog kralješka, kao i teške povrede opasne po život u vidu rascjepa tkiva desnog i lijevog plućnog krila, sa posljedičnim krvarenjem u grudnu šupljinu, razdor tkiva lijevog bubrega sa krvarenjem u trbušnu šupljinu i posljedično iskrvarenje.

Usljed ovih povreda je A. H., tokom pružanja medicinske pomoći, preminuo u kolima Hitne pomoći u ulici Vratnik Mejdan, gdje je u 1:10 sati konstatovana smrt A.H.“, navedeno je u optužnici.