TikTok tužio vladu SAD-a zbog zakona kojim se želi ugasiti popularna mreža

TikTok je tužio američku vladu da zaustavi provođenje zakona usvojenog prošlog mjeseca kojim se želi natjerati kineskog vlasnika aplikacije, Bytedance, da proda aplikaciju ili će ona biti zabranjena u SAD-u.

Tužba, podnesena u utorak Okružnom apelacionom sudu SAD-a za Washington, D.C., tvrdi da Zakon o zaštiti Amerikanaca od aplikacija koje kontrolišu strani protivnici, krši ustavnu zaštitu slobode govora.

U tužbi se zakon naziva “neviđenim kršenjem” Prvog amandmana.

Po prvi put u historiji, Kongres je donio zakon koji podvrgava imenovanu govornu platformu trajnoj, nacionalnoj zabrani”, napisao je TikTok u tužbi, te dodao da se time “zabranjuje svakom Amerikancu da učestvuje u jedinstvenoj online zajednici sa više od milijardu ljudi širom svijeta.”

Kompanija tvrdi da pozivanje na nacionalnu sigurnost nije dovoljan razlog za ograničavanje slobode govora i da je teret na saveznoj vladi da dokaže da je ovo ograničenje opravdano.

Ministarstvo pravde SAD-a nije odmah odgovorilo na zahtjev NBC Newsa za komentar.

Tužba od utorka najnoviji je razvoj događaja koji je postao višegodišnji napor američke vlade da zabrani TikTok mrežu. Napori da se zauzda popularna aplikacija za razmjenu videa traju od 2020. pod Trumpovom kao i Bidenovom administracijom. Savezna vlada i desetine država već su zabranile korištenje TikToka na službenim uređajima.

U tužbi se navodi da Kongres nije ponudio nikakve dokaze koji ukazuju na to da TikTok predstavlja vrste rizika za sigurnost podataka ili širenje strane propagande koje bi “mogle opravdati” navedeni zakon, te da nije uspio dokazati da aplikacija predstavlja bilo kakvu specifičnu štetu u ovim područjima.

TikTok je podnio tužbu direktno Apelacionom sudu u Washingtonu zbog isključiva nadležnost suda.

U Zakonu o zaštiti Amerikanaca od aplikacija koje kontrolišu strani protivnici, zapravo je zapisano da je jedino mjesto gde se osporavanje zakona može saslušati upravo na ovom sudu.

Apelacioni sud u DC-u često se naziva drugim najvišim sudom u SAD-u jer mnogi predmeti o kojima on odlučuje pogađaju ljude širom zemlje, a ne samo one u neposrednoj blizini suda.