Video/ Objavljen posljednji snimak iranskog predsjednika prije pada helikoptera

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi i njegov ministar vanjskih poslova poginuli su u padu helikoptera, objavili su u ponedjeljak državni mediji i potpredsjednik zemlje.

Objavljena je posljednja snimka iranskog predsjednika Ebrahima Raisija iz helikoptera koji se potom srušio.

Podsjetimo, olupina helikoptera koji se srušio prevozeći Raisija i ministra vanjskih poslova Hoseina Amir-Abdolahiana, pronađena je rano u ponedjeljak nakon potrage po nevremenu.

Državna televizija je objavila snimke s mjesta događaja koje prikazuju helikopter koji se sudario s vrhom planine, no nema službenih informacija o uzroku pada.

Izrael se oglasio nakon pada helikoptera u kojem je poginuo iranski predsjednik

Neimenovani izraelski zvaničnik rekao je novinskoj agenciji Reuters da njegova zemlja nije umiješana u pad helikoptera u kojem je poginuo iranski predsjednik Ebrahim Raisi.

Izrael rijetko službeno komentariše svoje aktivnosti izvan svoje granice, koje su posljednjih mjeseci uključivale i napade unutar Libana, Sirije i Irana.

Iran je u aprilu pokrenuo direktan napad na Izrael bez presedana, koji je odobrio Raisi kao odmazdu za napad na iransku diplomatsku zgradu u glavnom gradu Sirije, Damasku, za koji se vjeruje da ga je počinio Izrael.

U međuvremenu se također oglasio Hamas saopštenjem u kojem se zahvaljuje Raisiju i ministru vanjskih poslova Hosseinu Amir-Abdollahianu na njihovoj podršci u ratu protiv Izraela.

Ovi lideri su podržali legitimnu borbu našeg naroda protiv cionističkog entiteta, pružili vrijednu podršku palestinskom otporu i uložili neumorne napore u solidarnosti i podršci na svim forumima i poljima za naš narod”, navela je ova palestinska grupa.

Video/ Pojavili se snimci mjesta pada helikoptera s iranskim predsjednikom

Iranski državni mediji su saopćili da nisu pronađeni preživjeli na mjestu pada srušenog helikoptera u kojem se nalazilo devet osoba.

Potraga za helikopterom u kojem su se nalazili iranski predsjednik Ebrahim Raisi i ministar vanjskih poslova Hosein Amir Abdolahijan okončana je nakon 10 sati.

Iranski državni mediji su saopćili da nisu pronađeni preživjeli na mjestu pada srušenog helikoptera u kojem su bila dvojica muškaraca i još sedam osoba.

Snimke olupine dronom koje je snimio Crveni polumjesec i prenijele državne agencije pokazale su mjesto pada na strmoj, šumovitoj padini, s malo preostalih dijelova helikoptera osim plavo-bijelog repa.

Još uvijek nema službene objave o njihovoj smrti.

Novinska agencija Reuters također je citirala neimenovanog iranskog dužnosnika koji je rekao da se strahuje da su svi putnici mrtvi.

Reisul-ulema Kavazović uputio pismo saučešća povodom smrti predsjednika i ministra vanjskih poslova Irana

Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović uputio je vrhovnom lideru Islamske Republike Iran Seyyedu Aliju Hosseini Khameneiu saučešće povodom tragične smrti predsjednika Islamske Republike Iran Ebrahima Raisija, ministra vanjskih poslova ove zemlje Hosseina Amir-Abdollahiana i njihovih saradnika.

Pismo prenosimo u cjelosti:

– Poštovani i uvaženi Ajetolahu Khamenei,

esselamu alejkum,

u ovim teškim trenucima za Islamsku Republiku Iran i njen narod, želim Vam izraziti svoje saučešće i saučešće pripadnika Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini povodom tragične smrti predsjednika Islamske Republike Iran Nj. E. Ebrahima Raisija i ministra vanjskih poslova Nj. E. Hosseina Amir-Abdollahiana i njihovih saradnika.

Cijeli jučerašnji dan smo sa strepnjom i uz dove čekali vijesti iz bratskog Irana i nadali se dobrim vijestima. Ali, Allahovo određenje se ne može izbjeći i mi smo svi Njegovi i Njemu se vraćamo. Zadovoljni smo s onim što je On odredio, iako naša srca nose tugu.

Vaša Eminencijo,

mi danas tugujemo s Vama i Vašim narodom i dovimo za merhume i njihove porodice. Uz dove Uzvišenom Allahu da nastradalim podari svoju milost, njihovim porodicama sabur a narodu Irana dostojanstvo u boli, ja Vas iskreno selamim – napisao je reisul-ulema Kavazović.