Bajram-namaz klanjan u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu

Veliki broj vjernika klanjao je bajram-namaz jutros u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, gdje je održana i centralna bajramska svečanost Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini.

Bajram-namaz u Begovoj džamiji je predvodio i hutbu održao reisul-ulema Islamske zajednice Husein-ef. Kavazović.

Reisul-ulema je ovom prilikom naglasio da je za muslimane Kurban-bajram blagdan žrtve, vrijeme u kojem nas uče da budemo spremni podnijeti i najveću žrtvu za vrijednosti koje nas oplemenjuju u životu.

Najveća vrijednost koju nosimo u sebi jest vrijednost vjere, savjesnog i moralnog postupanja, te sloboda govora i uvjerenja. Muhammed, a.s., rekao je: ‘Govori istinu, makar bila i gorka.’ Iz ove njegove rečenice zaključujemo da se sloboda govora ne smije ograničavati. Zakulisne radnje vlasti, koja ima moć, ne smiju se sakrivati.

Njeno postupanje mora biti transparentno. Uloga medija i jeste da ih razobliči onda kada to pokušavaju sakriti od nas. Ukazivati na prijetnje kojima je izloženo naše društvo obaveza je svih odgovornih ljudi.

Takav govor ne može biti inkriminiran, a njegovi protagonisti proganjani. Osuđujemo svaku vrstu pritiska na one koji ukazuju na anomalije u društvu i koji ukazuju na prijetnje našoj državi“, kazao je reisul-ulema.

Otkrijmo ponovo vrijednosti zajedničkog života, biti za ljude i uz ljude naša je prva obaveza, dodao je reisul-ulema.

Ne smijemo pristajati na politike tribalizma i nacionalizma, koje nam se nude ovih dana. Srednjovjekovne politike i politike XIX stoljeća moramo ostaviti iza sebe. One nikome, a pogotovo nama u Bosni, nisu donijele ništa dobro, osim masovnih grobnica u kojima je skončalo na desetine hiljada ubijenih majki i očeva, braće i sestara.

Apeliram na ljude koji nose vjeru u svom srcu da se odupremo pokušaju oživljavanja politike tribalizma i da ostanemo u službi ljudi, bez obzira na rasu i porijeklo, narodnu ili vjersku pripadnost. Ne slušajmo vođe koji pozivaju na saborovanje, jer nas je ta politika sve u crno zavila. Bosna i Hercegovina je naša domovina, lijepa i nikome nije tijesna. Čuvajmo je i čuvajmo jedni druge“, poručio je, između ostalog, reisul-ulema Husein-ef. Kavazović.

Prigodnu poruku u predbajramskom programu prisutnim vjernicima je uputio mr. Dževad Pleh, direktor Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu, a svečani program su izveli poznati učači Kur’ana, ilahija i kasida.

Vjernici su iskazali radost zbog dolaska jednog od najvećih praznika, ističući da će radost ovog dana podijeliti sa svojim porodicama i prijateljima.

Bajram-namaz je klanjan i u džamijama širom Bosne i Hercegovine.

Nakon centralne bajramske svečanosti, danas će u Upravnoj zgradi Rijaseta Islamske zajednice biti održano i tradicionalno bajramsko čestitanje kod reisul-uleme.

Kurban-bajram traje četiri dana.