Danas počinje suđenje Hadžibajrićima i drugima, optužnica će se čitati čak više od pet sati

U Kantonalnom sudu u Sarajevu danas će u 12:45 sati početi glavni pretres, odnosno, čitanje optužnice u predmetu Ibrahim Hadžibajrić i drugi.

Početkom juna je, podsjetimo, održano predraspravno ročište u ovom predmetu pa je tada tužilaštvo pokasnilo kako su odbranama svih optuženih dostavljeni dokazi. Istakli su tada da će im za čitanje optužnice biti potrebno i više od pet sati, a za uvodne riječi oko sat.

Vrijeme potrebno za izvođenje na hiljade materijalnih dokaza Tužilaštva, s obzirom na veliki broj svjedoka (129) i vještaka (8), pojašnjava tužilac Samir Selimović, procijenjeno je na 330 sati.

Također, trebat će im i 15 sati za izvođenje presretnutih razgovora i razgovora sa Sky aplikacije..

Sav ovaj materijal bit će podijeljen na glavne pretrese, naravno. Predsjedavajuća sudskog vijeća Jasmina Sazdovski naglasila je da je ovaj predmet jedan od hitnijih, s obzirom da se radi o pritvorskom suđenju u kojem je prvooptuženi Ibrahim Hadžibajrić u pritvoru već 14 mjeseci.

Zbog toga je, ujedno, najavila da će do kraja godine svakog utorka i ponedjeljka biti održavan glavni pretres kako bi postupak bio okončan što je prije moguće.

Neće biti ni zaštićenih svjedoka kao ni onih iz inostranstva. Tužilac Selimović je istakao tada da postoji šansa za sklapanjem sporazuma o priznanju krivice sa dvoje optuženih – Elmedinom Karišikom i Almom Destanović. O tome će, kako sud, tako i ostali učesnici ovog procesa, biti blagovremeno obaviješteni.

Podsjetimo, Kantonalni sud krajem aprila potvrdio je optužnicu Tužilaštva KS koja Hadžibajrića, njegovog sina Seida, te Elmedina Karišika, Almu Destanović, Fahrudina Novaliju i firmu Plaza Group tereti zbog najtežih koruptivnih krivičnih djela propisanih zakonima Federacije BiH i Kantona Sarajevo.

Protiv Ibrahima Hadžibajrića optužnica je podignuta zbog krivičnih djela organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje dara i drugih oblika koristi, pranje novca, krivotvorenje službene isprave, sprečavanje dokazivanja i davanje lažnih podataka o imovini i prihodima Zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosilaca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo.

Elmedin Karišik se tereti da je počinio krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima davanje dara i drugih oblika koristi, pranje novca, davanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, davanje lažnog iskaza i zloupotreba ovlaštenja u privrednom poslovanju.

Seid Hadžibajrić se tereti za krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima pranje novca i primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem.

Protiv Alme Destanović optužnica je podignuta zbog krivičnog djela organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja i pranje novca.

Fahrudin Novalija se tereti da je počinio krivično djelo davanje dara i drugih oblika koristi. Firma Plaza Group Sarajevo se tereti da je počinila krivično djelo zloupotreba ovlaštenja u privrednom poslovanju.