Danas pretežno oblačno uz postepeno razvedravanje tokom dana, slijede nam prvi toplotni udari ove godine

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo umjereno do pretežno oblačno vrijeme.

Temperature zraka izmjerene u 08 sati iznosile su: Bjelašnica 8 stepeni, Ivan Sedlo i Sokolac 11, Bugojno, Livno, Široki Brijeg i Srebrenica 13, Drvar i Sarajevo 15, Sanski Most i Trebinje 16, Bihać, Mostar i Zvornik 17, Banja Luka, Doboj, Prijedor, Tuzla i Zenica 18, Neum 19, Bijeljina i Gradačac 20 stepeni.

Danas se u našoj zemlji očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme uz postepeno smanjenje oblačnosti tokom dana, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Poslije podne u Bosni i ponegdje na istoku i sjeveru Hercegovin mogući su lokalni pljuskovi, rijetko praćeni grmljavinom.

Vjetar slab u Hercegovini i na jugozapadu Bosne zapadni i jugozapadni, a u ostalim područjima sjeverni i sjeverozapadni. Najviša dnevna temperatura od 20 do 26, na jugu i sjeveru do 29 stepeni.

U Sarajevu umjereno do pretežno oblačno vrijeme, uz djelimično razvedravanje tokom dana. Poslije podne su mogući lokalni pljuskovi. Najviša dnevna temperatura oko 25 stepeni.

“Pakleni vikend” pred nama

Kako smo i ranije pisali nakon dugog period gdje je svaki dan padalo barem malo kiše slijedi nam “pakleni period”, odnosno prvi toplotni udari ove godine.

Sutra, u četvrtak prognozira se sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. U jutarnjim satima po kotlinama Bosne može biti magle.

Vjetar slab promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura zraka od 13 do 19, na jugu do 21, a najviša dnevna od 24 do 30, na jugu do 32 stepena.

U petak sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab u Hercegovini i na jugozapadu Bosne zapadni i jugozapadni, a u ostalim područjima sjeverni i sjeverozapadni.

Jutarnja temperatura zraka od 14 do 20, na jugu i sjeveru do 23, a najviša dnevna od 27 do 33 stepena.

U subotu sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab do umjeren zapadni i jugozapadni.

Jutarnja temperatura zraka od 17 do 23, a najviša dnevna od 28 do 32, na jugu i sjeveru zemlje do 34 stepena.