Ministarstvo finansija SAD: “Upotrijebit ćemo sva sredstva protiv onih koji Dodiku pomažu u korupciji i omogućavaju mu da iskorištava narod RS”

Ured za kontrolu imovine stranaca (OFAC) Ministarstva finansija SAD-a uputio je jasnu poruku nakon što su jučer proširili crnu listu sa sedam kompanija i dvije osobe povezane sa porodicom Dodik.

Sjedinjene Američke Države će upotrijebiti sva sredstva koja su nam na raspolaganju protiv onih koji Dodiku pomažu u korupciji i omogućavaju mu da iskorištava narod Republike Srpske za vlastitu korist“, rekao je Matthew Miller, glasnogovornik Ministarstva.

U kratkoj izjavi, Miller poručuju da SAD “osuđuju ustrajna nastojanja predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da naruši regionalne mirovne okvire koji su donijeli stabilnost i sigurnost Bosni i Hercegovini”.

Milorad Dodik, stavljen na listu Sjedinjenih Američkih Država, iskoristio je svoj službeni položaj za gomilanje osobnog bogatstva kroz tvrtke povezane s njim i njegovim sinom Igorom Dodikom.

Na primjer, 2024. Igor i Milorad su izvršili svoju kontrolu nad visokim dužnosnicima vlade BiH kako bi manipulirali nacrtom državnog proračuna BiH kako bi se ugovor na državnoj razini mogao dodijeliti subjektu u Dodikovoj mreži, izvan natječajnog procesa.

Dodik je i dalje destabilizirajući akter u regiji. Njegov nedavni prijedlog o “razdruživanju” Republike Srpske od BiH nastavlja njegovu očito antidejtonsku aktivnost i prijeti miru i stabilnosti regije. Napadom na ustavni okvir BiH Dodik ugrožava budućnost zemlje u euroatlantskim institucijama”, dodao je Miller.

Podsjetimo, na crnoj listi od jučer su Đorđe Đurić i Milenko Čičić te sljedeće kompanije:

INFINITY INTERNATIONAL GROUP D.O.O. BANJA LUKA
INFINITY MEDIA D.O.O.
K-2 AUDIO SERVICES BANJA LUKA D.O.O. (ATV)
KALDERA COMPANY EL PGP D.O.O.
PROINTER ITSS D.O.O. BANJA LUKA
CLAN INFINITY INTERNATIONAL GROUP
SIRIUS 2010 D.O.O. BANJA LUKA
UNA WORLD NETWORK D.O.O.