Objavljena prognoza za narednih 15 dana, slijedi period toplotnih udara

Meteorolozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda ažurirali su izglede vremena za narednih 15 dana.

Nestabilno vrijeme kao da se ustalilo u Bosni i Hercegovini. U Bosni će i idućih dana, a naročito na sjeveru zemlje biti čestih pljuskova i grmljavine, lokalno i izraženijih.

Nestabilne vremenske prilike u narednim danima pratiće i porast temperature zraka uz pojačan osjećaj sparine. Na jugu Hercegovine više sunčanih intervala sa malom vjerovatnoćom za padavine.

Od četvrtka (06.juna) na čitavom prostoru naše zemlje izgledna je stabilizacija vremena. U jutarnjim satima u kotlinama i duž riječnih tokova moguća je slaba magla.

Minimalne temperature zraka varirat će između 14 °C i 20 °C u Bosni, na jugu Hercegovine do 22 °C. Najviše dnevne temperature u Bosni između 25 °C i 30 °C, u Hercegovini do 32 °C. Od petka (07.06.) moguće su maksimalne temperature u Bosni do 32 °C, a u Hercegovini do 34 °C.

Dugotrajne stabilizacije neće biti, tako da se nove padavine prognoziraju početkom sljedeće sedmice (od 10. juna). U centralnim planinskim područjima Bosne padavine su moguće i dan ranije.

Prema prognoznim modelima nestabilne vremenske prilike zahvatiće centralna, istočna i djelimično južna područja zemlje.

Jutarnja temperatura u Bosni uglavnom između 12 °C i 17 °C, u Hercegovini do 18 °C. Najviša dnevna temperatura od 20 °C do 25 °C, jugu zemlje do 27 °C.

Detaljna prognoza za naredne dane

Danas će u našoj zemlji preovladavati umjereno do pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Lokalno su mogući jači pljuskovi, praćeni jakim udarima vjetra, ponegdje i gradom. U drugom dijelu dana postepeni prestanak padavina i smanjenje oblačnosti.

Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni. Dnevna temperatura zraka od 18 do 24, na jugu do 26 °C.

U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme sa kišom i pljuskovima. Tokom dana padavina prestaju uz postepeno razvedravanje. Dnevna temperatura zraka oko 22 °C.

U utorak u sjevernim područjima Bosne jutro pretežno oblačno, uz postepeno razvedravanje. U ostatku zemlje sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne lokalni pljuskovi su mogući u centralnim i zapadnim područjima Bosne.

Vjetar slab do umjeren u Bosni zapadni i sjeverozapadni, a u Hercegovini jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 12 do 18, na jugu i sjeveru do 20, a dnevna od 20 do 26, na jugu do 28 °C.

U srijedu umjereno do pretežno oblačno vrijeme uz postepeno smanjenje naoblake tokom dana. Poslije podne u Bosni su mogući lokalni pljuskovi.

Vjetar slab u Hercegovini i na jugozapadu Bosne zapadni i jugozapadni, a u ostalim područjima sjeverni i sjeverozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 14 do 20, a dnevna od 22 do 28, na jugu do 30 °C.

U četvrtak sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. U jutarnjim satima po kotlinama Bosne može biti magle.

Vjetar slab promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura zraka od 14 do 20, na jugu do 22, a dnevna od 24 do 30, na jugu do 33 °C.

U petak sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar slab promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura zraka od 16 do 22, na jugu do 24, a dnevna od 26 do 32, na jugu do 34 °C.