BIHAMK: Duža zadržavanja na granicama, vozači teretnjaka se mole da propuštaju vozila

Nakon uklanjanja zapaljenog teretnog vozila, od 13:05 sati normalizovan je saobraćaj na dionici autoputa Drugovići-Prnjavor, saopćeno je iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK).

Duga su zadržavanja na ulazu u Bosnu i Hercegovinu na graničnim prelazima Doljani, Bosanski Brod, Bosanska Gradiška, Orašje i Bosanska Kostajnica, a na graničim prelazima Velika Kladuša i Izačić u oba smjera. Na ostalim graničnim prelazima promet putničkih vozila za sada protiče uz zadržavanja do 30 minuta.

Do kraja mjeseca avgusta, za putnički saobraćaj otvoren je i granični prelaz Krstac (na putu Gacko-Nikšić).

Zabranjen je saobraćaj za vozila preko pet tona najveće dozvoljene mase na graničnom prelazu Karakaj (kod Zvornika). Teretna vozila preko 5 t preusmjeravaju se na granične prelaze Bratunac ili Rača, dok autobusi mogu koristiti GP Šepak.

Zbog radova na sanaciji škarpi i nestabilnih kosina obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu Jajce-Crna Rijeka. Vozila se preusmjeravaju na put preko Jezera i Mrkonjić Grada prema Crnoj Rijeci.

Još danas se izvode radovi na redovnom održavanju magistralnog puta Gračanica-Donja Orahovica, zbog čega se saobraća usporeno, jednom trakom. S obzirom da je ovo frekventan putni pravac, dolazi do formiranja dužih kolona vozila sa obje strane.

Sanacioni radovi aktuelni su i na magistralnim putevima: Lašva-Kaonik, Kladanj-Vlasenica, Dobro Polje-Miljevina, Bijeljina-Rača, Čevljanovići-Nišići i Semizovac-Srednje. Na ostalim mjestima izvođenja radova saobraća se usporeno.

Sezona je godišnjih odmora, tako da je pojačan promet vozila na putevima u našoj zemlji, kao i na graničnim prelazima. Vozače teretnih vozila iz BIHAMK-a mole da se nakratko isključe iz saobraćaja kada iza sebe primjete dugu kolonu vozila, kako bi se izbjegla rizična preticanja.