Haris Zahiragić: Očekujem smjene odgovornih za ulazak Vojske Srbije, ovako su mogli izaći i na Trebević i Koziju ćupriju

Zastupnik u Skupštini KS Haris Zahiragić (SDA) kazao je da nakon što se u Trebinju stacionirala policijska jedinica i helikopter MUP-a Srbije, bilo je samo pitanje dana kada će bh. gradovima prodefilovati Vojska Srbije.

Njegovo saopćenje prenosimo u cjelosti:

– Gradovima u kojima su nad Bošnjacima počinjeni genocid i drugi najteži oblici ratnih zločina. Očekivao sam jasne odgovore nadležnih, ali jučer ih nismo dobili. Danas, već, kao da se ništa nije ni desilo. I tako se, iz dana u dan, pomjeraju granice ponižavanja ove države i njenih patriota.

Ambasada Srbije je informisala Ministarstvo vanjskih poslova i ministra Konakovića da će Vojska Srbije doći u Bosnu i Hercegovine, a pretpostavljam da je on taj akt putem Ministarstva sigurnosti proslijedio Graničnoj policiji.

Ministar Konaković je morao poslati taj akt Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, a koje je putem Ministarstva odbrane ili OSA-e moralo zabraniti ulazak Vojske Srbije, te o tome informisati Srbiju. Ukoliko bi, uprkos toj zabrani, vojnici i oficiri Vojske Srbije pokušali ući u Državu bez saglasnosti, onda bi Predsjedništvo Bosne i Hercegovine moralo ili pozvati EUFOR da izađe na granicu da to spriječi ili kao vrhovni komandant poslati Oružane snage Bosne i Hercegovine na granicu.

Izjava ministra odbrane Zukana Heleza da kadeti nisu vojska, nije tačno, jer i kadeti i njihovi profesori su vojska. Takva izjava je katastrofalna relativizacija opasnog presedana i potvrđuje sve što smo odveć znali, da taj čovjek nije kapacitiran biti ministar ozbiljnog i važnog Ministarstva odbrane.

Također, njegova izjava o tome kako on ne zna šta se desilo, te da provodi istragu da li se takvo nešto uopšte desilo, govori o potpunom izostanku rada i koordinacije državnih organa, a posebno onih koji su zaduženi za sigurnost. Isto ovako je, doslovno, Vojska Srbije mogla izaći i na Trebević i na Koziju ćupriju, a da ministar nakon toga provodi internu istragu šta i kako se desilo.

Posebna je tema to da li je OSA imala pravovremenu informaciju? Da li je obavještajna služba Oružanih snaga BiH imala pravovremenu informaciju ili su i oni, kao i mi, za ovo saznali iz medija? Ambasada Srbije je Konakovića informisala eksplicitno da će kadeti i predstavnici Vojske Srbije preći granični prelaz, te da će nakon toga posjetiti Bratunac i Prijedor.

Pa pitam Konakovića, kakve veze ima Vojska Srbije s Bitkom na Kozari – on tvrdi da je bio pobjednik na takmičenju “Titovim stazama revolucije” trebao bi to znati? Kakve veze ima Bratunac sa Kozarom ikada, a posebno 5 dana prije dženaze i obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici? Zašto sam sebi nije postavio ova pitanja, ako mu već sama činjenica da Vojska Srbije ulazi na teritoriju naše Države nije dovoljno sporna i alarmantna!?

Sve se ovo dešava, simbolično, nakon što je trojka sa SNSD-om i HDZ-om utvrdila, a Denis Becirović sa Željkom Cvijanović glasao za budžet kojim je smanjen budžet za Oružane snage Bosne i Hercegovine.

Ne očekujem da nakon ovog neviđenog skandala i propusta svi odgovorni podnesu ostavke. Nemaju oni osjećaja za odgovornost i izgleda da uopšte nisu svjesni razmjera svega što se dešava. Međutim, očekujem da Predsjedništvo Bosne i Hercegovine zakaže hitnu sjednicu, utvrdi sve odgovorne za ovaj skandalozni i opasni propust, te da formalno predloži njihove smjene.

Podsjećam vas da je prije nekoliko dana u Beogradu održan Prvi svesrpski sabor na kojem je utvrđena deklaracija, a koja je usvojena u Narodnoj Skupštini bh. entiteta RS i čije je usvajanje najavljeno i u Skupštini Srbije.

Deklaracija je velikosrpski dokument prve klase, a njeno usvajanje je otvoren napad Srbije na suverenitet i nezavisnosti Bosne i Hercegovine, kao i na Dejtonski mirovni sporazum. Sve to je prošlo bez ikakvog institucionalnog odgovara, pa skoro i bez ikakve reakcije državne vlasti. Izostala je i adekvatna politička reakcija stranaka trojke. Isto kao da se sve ovo dešava nekoj dalekoj državi, a ne državi koju oni, iako nametnuti, ipak vode ili bi barem trebali da je vode. Šta je sljedeće što će nas zadesiti s njima? Ne mislim na Srbiju i na bh. entitet RS, s njima znamo na čemu smo.

Nego s ovim “Potpuno novim pregovaračima”. Na čemu su oni? Svaki dan njihovog ostanka na vlasti opasnost je za našu državu. Neki od njih to rade po zadatku, drugi su ucijenjeni, a treći su jednostavno potpuno nedorasli obnašanja bilo kakve vlasti, a naročito ove državne – naveo je Zahiragić.