Michael Murphy: “SAD nastavljaju podržavati sve one koji su izgubili bližnje u genocidu u Srebrenici”

Američki ambasador u Bosni i Hercegovini Michael Murphy danas je odao počast 14 žrtava koje će biti ukopane u Memorijalnom centru Potočari 11. jula ove godine.

Murphy, zajedno s predstavnicima međunarodne zajednice, bio je prisutan ispred Predsjedništva BiH, gdje je nakratko zastala kolona s tabutima.

Danas, zajedno s građanima Bosne i Hercegovine i članovima međunarodne zajednice, odao sam počast u Sarajevu žrtvama genocida u Srebrenici koji će biti sahranjeni ove godine.

Sjedinjene Američke Države nastavljaju podržavati sve one u BiH koji su u potrazi za bližnjima koje su izgubili u genocidu u Srebrenici i ratu između 1992. i 1995. godine“, kazao je.

@sarajevskaseharamedia Tužna kolona na putu za Srebrenicu nakratko se zaustavila u Sarajevu, a brojne Sarajlije u tišini i u suzama odali su počast #sarajevotoday #sarajevo #sarajevo🇧🇦 #srebrenica #cvijetsrebrenice🙏 #cvijetsrebrenice #srebrenica1995 #srebrenica8372 ♬ Very Sad – Enchan

Podsjetimo, iz Visokog je jutros ispraćena kolona s tabutima u kojima se nalaze posmrtni ostaci 14 žrtava genocida počinjenog u Srebrenici u ljeto 1995. godine.

Kolona sa tabutima je stigla u Sarajevo gdje se nakratko zadržala ispred zgrade Predsjedništva BiH.

Okupljeni građani su odali počast učenjem fatihe i postavljanjem cvijeća na tabute.

Očekivani dolazak kolone u Srebrenicu je u popodnevnim satima. Ove godine je identificirano 14 osoba koje će 11. jula biti ukopane u Potočarima.

Medijima se u Sarajevu obratio član Predsjedništva BiH, Denis Bećirović.

To su teški momenti za nas i za cijeli svijet. Mi smo došli da iskažemo pijetet jedinog genocida u Evropi nakon Drugog svjetskog rata. Genocid je počinjen.Osim presuda sudova u UN-u postoje brojne rezolucije koje su usvojile druge države. Od 23. maja imamo i rezoluciju Generalne skupštine UN-a. Istinu o počinjenom genocidu niko nikada ne može izbrisati”, kazao je Bećirović.