Ministar osudio nespotrebnu upotrebu sile nad poljoprivrednicima u Odžaku, nakon što su policajci jednom slomili rebro

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić osudio je bespotrebnu upotrebu sile nad poljoprivrednicima Odžaka od pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Posavskog kantona, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Sa zabrinutošću i ogorčenjem primio sam informaciju o hapšenju poljoprivrednika u Odžaku. Smatram da je upotreba sile nad našim poljoprivrednicima neprihvatljiva i osuđujem svaki oblik prekomjerne upotrebe sile i nasilja nad poljoprivrednicima koji nastoje riješiti višegodišnji spor oko zemljišta u Odžaku.

Poljoprivrednici su važna karika našeg društva i njihova briga i nezadovoljstvo zaslužuje pažnju. Pravo na rad i privređivanje su osnovna ljudska prava koja moraju biti zaštićena i poštovana“, navodi Hrnjić.

Pozvao je nadležne organe da postupaju u skladu sa zakonom i da pronađu načine za rješavanje konflikata i sporova kroz dijalog i pregovore.

Posebno pozivam kantonalne i općinske vlasti da na bazi postojećih sudskih rješenja kao i otvorenog dijaloga i dogovora iznađu najbolja rješenja“, istakao je ministar Hrnjić, saopćeno je iz Federalnog ministarstva, prenosi Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Podsjetimo, već niz godina u Odžaku traje trakavica oko državnog poljoprivrednog zemljišta u koju su uključeni Općina Odžak, Ministarstvo poljoprivrede Posavske županije, firma Poljoprivrednik iz Dervente te lokalni poljoprivrednici iz Odžaka.

Lokalni poljoprivrednici već godinama tvrde kako vlast sve radi da velike količine zemljišta u Odžaku izruči na obradu firmi Poljoprivrednik iz Dervente.

Cijeli slučaj već godinama je na sudu, a sudskom odlukom donesen je zaključak kojim do rješenja sporova koji se vode oko zemljišta nitko nema pravo obrađivati zemljište.

Lokalni poljoprivrednici su jučer ujutru nakon što su traktori firme poljoprivrednik iz Dervente počeli obrađivati zemlju pozvali policiju, te se okupili pored parcele, da bi kako prenose svjedoci, policajci fizički napali jednog od poljoprivrednika te mu nanijeli teže ozljede, slomivši mu rebro.

Iz odžačke policije za medije nije bilo izjava, a poljoprivrednici tvrde kako je upotrijebljena prekomjerna sila, te da se radi na podizanju tužbe protiv policajaca.

Video koji je objavila Federalna TV možete pogledati OVDJE.