Potvrđena optužnica protiv inžinjera i rukovodioca gradilišta KJKP Sarajevogas zbog eksplozije u Binježevu

Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Jusufa Ibrulja, nadzornog inženjera za gasne instalacije u firmi „Arting BH“ i Mehmeda Jugovića, rukovodioca gradilišta u KJKP “Sarajevogas”.

Terete se za teška krivična djela protiv opšte sigurnosti ljudi i imovine u vezi sa krivičnim djelom nepropisno i nepravilno izvođenje građevinskih radova.

Optuženi se terete da su tokom aprila 2018. godine prilikom izvođenja radova pri izgradnji distributivnog gasovoda u naselju Miševići, tačnije, ispred porodične kuće u ulici Binježevo, propustili da obrate potrebnu pažnju da li je ispod donje izvodnice gasovoda položen sloj pijeska bez pologanja gosovoda kroz zaštitnu cijev.

Budući da se radi o stjenovitom tlu i da se ispod gasovoda nalazi stijena koja nije uklonjena prilikom iskopa rova, što je za posljedicu imalo nekontrolisano curenje gasa u kuću u kojoj je 15. januara 2024.godine, oko 23 sata i 20 minuta došlo do eksplozije, a potom požara kada je smrtno stradao mladić, dok je njegov otac zadobio teške tjelesne povrede opasne po život.

Prouzrokovana je i šteta velikih razmjera na kući i pomoćnim objektima i to u iznosu od 306.567,94 KM. U optužnici je postupajući tužilac predložio sudu da optuženima zabrani obavljanje poslova nadzora i rukovodioca. Za glavni pretres predloženo je saslušanje 18 svjedoka, šest vještaka i izvođenje više od 130 materijalnih dokaza”, navodi se u saopćenju.