Reis Kavazović: “Zagledajmo se se u ove bijele nišane, to su uskličnici koji nas opominju”

Reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović održao je hutbu nakon dženaze za 14 Srebreničana koji su ubijeni u genocidu 1995. godine.

Pozvao je prisutne da se “zagledaju u bijele nišane, njihovo uspravno i gordo stajanje koji su uskličnici koji nas opominju da se izdignemo iznad naših prizemnih sebičnosti, pohlepe i umišljenosti”.

Genocid u Srebrenici je priznata svjetska činjenica čije se nijekanje gubi i postaje nečujno među glasovima dostojanstvenog i javnog sjećanja. Nažalost, polako se namnožavaju decenije od njegovog događanja. a da se poptuna pravda i istina o žrtvama čekaju.

Genocid u Srebrenici je postao kamen međaš naše biološke egzistencija i razglednica naše ukupne fizionomije. Mi od prije ne ličimo na sebe nakon genocida. Srebrenica je postala naše okupljalište. Danas smo ovdje u posjeti našim šehidima, u moru bijelih nišana koji nas podsjećaju na čistoću njihovih duša i nevinost njihovih srca.

Ovdje smo zbog njih, da ih se sjećamo i upućemo dove, a ovdje smo i zbog nas živih da obnovimo zahtjev Bogu, očevima i zemlji da više nikome nećemo dozvoliti da nekažnjen počini zločin genocida nad našim narodom. Ovdje smo da se zavjetujemo da ćemo našu zemlju učiniti slobodnom i snažnom, ponosnim mjestom suživota svih naroda i ljudi.

Zato braćo i sestre, zagledajmo se se u ove bijele nišane, njihovo uspravno i gordo stajanje. To su uskličnici koji nas opominju. Izdignimo se iznad naših prizemnih sebičnosti, pohlepe i umišljenosti.

Neka njihova bjelina bude dovoljno snažna i inspirativna za nas, da svoje male živote učinimo velikim i snažnim kotačima mira i sigurnosti u budućnosti. U onome što vidimo ispred nas je ono što nas čeka ako ne budemo brinuli o sebi.

Mi ne gubimo nadu u hrabrost sinova i kćeri bosanskih, u Božiju milost i historijsku pravdu. I nećemo dopustiti nečasnima da nas obeshrabre na putu istine”, rekao je reis.

Istakao je kako je istina o Srebrenici potrebna svim ljudima na zemlji.

Srebrenica jeste mjesto stradanja, ali je zajedno možemo učiniti mjestom mira i pravde. Ako budemo vjerovali da nas samo istina može izbaviti, pronaći ćemo svoj put ka ozdravljenju. Stoga pozivamo i one koji nose moralnu odgovornost za zločine počinjene u Srebrenici, da pronađu snagu u sebi i hrabro stanu na stranu istine i pravde”, rekao je reis Kavazović.